Arjen tekijät ja opettajaopiskelijoiden jaksaminen: Kyselytutkimus opettajaopiskelijoiden hyvinvoinnin tekijöistä - Aaltonen, Nelli (My University, 2026)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää opettajaopiskelijoiden jaksamiseen ja koettuun hyvinvointiin liittyviä arjen tekijöitä työssäkäynnin, opiskelun, liikunnan sekä vapaa-ajan ja palautumisen näkökulmista. Tutkimuksessa tarkastellaan, miten nämä arjen tekijät vaikuttavat opettajaopiskelijoiden jaksamiseen ja koettuun hyvinvointiin sekä mitä ja millaisia kuormitustekijöitä ja voimavaroja ne tuovat opettajaopiskelijoiden arkeen. Opettajaopiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen tarkastelu on tärkeää, koska heidän hyvinvointinsa muodostaa perustan tulevalle työuralle. Opettajankoulutus sisältää runsaasti kuormittavia elementtejä ja hyvinvoinnin tukeminen opintojen aikana on tärkeää. Aineisto kerättiin sähköisellä Webropol-kyselylomakkeella, ja tutkimukseen osallistui yhteensä 117 opettajaopiskelijaa yhdestä suomalaisesta yliopistosta. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällisenä tutkimuksena, mikä tarkoittaa, että tutkimuksessa hyödynnettiin sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä. Aineistonkeruussa käytetty kyselylomake sisälsi määrällisiä strukturoituja kysymyksiä sekä laadullisia avoimia kysymyksiä, joita käytettiin syvemmän ymmärryksen luomiseksi. Aineisto analysoitiin sekä kvantitatiivisesti että laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tulokset osoittivat opiskelumäärän ja työssäkäynnin olevan yhteydessä heikompaan koettuun hyvinvointiin ja jaksamiseen, vaikka nämä molemmat arjen tekijät toivat opiskelijoiden arkeen myös voimavaroja. Liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden aiheuttama kuormitus osoittautui vähäiseksi, kun taas säännöllinen liikunta oli yhteydessä parempaan koettuun hyvinvointiin ja alhaisempaan stressitasoon. Vapaa-aika ja palautuminen taas näyttäytyivät hyvinvoinnin ja jaksamisen näkökulmasta välttämättöminä osina arkea. Palautuminen suojasi opiskelijoiden kuvailemana heitä uupumukselta. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että opettajaopiskelijoiden jaksaminen rakentuu arjen tasapainosta, jossa liikunta ja palautuminen toimivat keskeisinä suojaavina tekijöinä opiskelun ja työn tuomaa kuormitusta vastaan.
Keywords: Opettajaopiskelijat; hyvinvointi; jaksaminen; työ; liikunta; palautuminen