Alaikäisen oikeudet väkivaltarikoksen uhrina - Autio, Rosa (My University, 2024)
Alaikäisen oikeudet väkivaltarikoksen uhrina ovat sekä juridisesti että yhteiskunnallisesti merkittävä aihe, joka sisältää keskeisiä kysymyksiä lapsen perus- ja ihmisoikeuksista rikosprosessin aikana. Tämä tutkielma tarkastelee lapsiasianomistajan oikeuksia väkivaltarikoksen uhrina ja pyrkii hahmottamaan, miten näiden oikeuksien toteutuminen on turvattu lainsäädännöllisesti ja käytännössä suomalaisessa oikeusjärjestelmässä. Tutkielma tarkastelee eritysesti lapsen oikeutta tukeen rikosprosessin aikana, riittävään tiedonsaantiin, asioiden ymmärtämiseen sekä lapsen näkemyksen huomioimiseen. Näistä näkökohdista voidaan katsoa muodostuvan lapsen etu rikosprosessissa yhdessä perustuslain säännösten kanssa. Tutkimusaineistona on Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomioita ja poliisin esitutkintapöytäkirjoja. Tutkimus pyrkii arvioimaan, kuinka lapsen oikeus tulla kuulluksi ja ymmärretyksi sekä hänen oikeutensa oikeudenmukaiseen käsittelyyn ja tukeen toteutuvat rikosprosessissa. Näiden kysymysten tarkastelu on tärkeää paitsi alaikäisten uhrien perusoikeuksien turvaamisen kannalta, myös oikeusprosessien yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Tutkimuksessa hyödynnetään monimetodista lähestymistapaa, jossa yhdistyivät lainopilliset ja empiiriset menetelmät. Lainoppi muodostaa tutkimuksen keskiön, ja sitä täydennetään empiirisellä analyysillä. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään oikeusdogmaattista tulkintaa kansallisten ja kansainvälisten oikeuslähteiden pohjalta, tavoitteena systematisoida ja tulkita lapsen oikeuksien toteutumista rikosprosessissa. Empiirinen osuus keskittyy lapsiuhrien kuulemiskäytäntöihin ja päätöksenteon lapsiystävällisyyteen erityisesti kvantitatiivisen tulkinnan keinoin, sisältäen kuitenkin myös kvalitatiivista arviointia. Tutkimus osoittaa, että lapsiuhrien oikeuksien toteutuminen rikosprosessissa on osin puutteellista. Päätöksenteossa lapsen etua ei aina punnita riittävän näkyvästi, eikä lapsen näkemyksiä huomioida systemaattisesti. Lopputulemana esitetään, että lapsen oikeuksien vahvistaminen edellyttää lapsiystävällisempiä tiedonsaantimenetelmiä, parempaa kuulemisprosessin dokumentointia sekä selkeämpiä suojelutoimenpiteitä. Lisäksi tutkimus antaa konkreettisia tulkintasuosituksia lapsen edun ensisijaisuuden ja prosessuaalisen oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi käytännössä.
Keywords: Lapsen etu, lapsen oikeudet, perusoikeudet, väkivaltarikollisuus