Kryptovaluuttojen kuuluminen yrityskiinnityksen alaan - Haavikko, Aapo (My University, 2025)
Tässä työssä tarkastellaan kryptovaluuttojen kuulumista yrityskiinnityksen alaan Suomen oikeusjärjestelmässä. Yrityskiinnitys on keskeinen vakuusmuoto, jonka tarkoituksena on mahdollistaa yritysten irtaimen omaisuuden käyttäminen, esimerkiksi luoton vakuutena, ilman hallinnan siirtoa eli traditiota. Kryptovaluuttojen oikeudellinen asema Suomen oikeusjärjestelmässä on vielä epäselvä ja kontekstista riippuvainen, joten on tarpeellista tarkastella niiden kuulumista yrityskiinnityksen alaan. Työssä tarkastellaan lisäksi mahdollisuutta pantata kryptovaluuttoja yrityskiinnityksestä huolimatta. Tutkielma on lainopillinen, jossa analysoidaan voimassa olevaa lainsäädäntöä, oikeuskäytäntöä ja oikeuskirjallisuutta. Tarkastelu kohdistuu erityisesti yrityskiinnityslakiin sekä kryptovaluuttojen asemaan suomalaisessa ja Euroopan unionin oikeudessa. Tutkimuksessa arvioidaan kryptovaluuttojen rinnastettavuutta muihin yrityskiinnityksen alaan kuuluviin omaisuuslajeihin, kuten arvo-osuuksiin ja arvopapereihin sekä niiden mahdollista omaa erityisasemaa. Tutkielmassa esitetään, että kryptovaluutat voidaan tulkita yrityskiinnityksen alaiseksi omaisuudeksi historiallis-tavoitteellisen ja analogisen tulkinnan perusteella. Vaikka kryptovaluutat eivät suoraan kuulu yrityskiinnityslaissa määriteltyihin omaisuuslajeihin, ne voidaan analogisesti rinnastaa esimerkiksi arvo-osuuksiin ja muuhun rahoitusomaisuuteen. Systemaattisen ja historiallis-tavoitteellisen tulkinnan avulla tutkielmassa esitetään myös, että kryptovaluuttoja olisi mahdollista erillispantata yrityskiinnityksestä huolimatta.
Keywords: esineoikeus, yrityskiinnitys, panttioikeus, virtuaalivaluutta, kryptovaluutta