Momentum strategian suorituskyky Suomen osakemarkkinoilla - Kauste, Miki (My University, 2020)
Momentum on markkinoilla havaittu anomalia, jossa hyvin suoriutuneilla osakkeilla on taipumusta menestyä hyvin myös tulevaisuudessa ja toisaalta huonosti menestyneillä osakkeilla on havaittu olevan taipumusta jatkaa huonoa suoriutumistaan. Ilmiötä on tutkittu melko laajasti ympäri maailmaa ja useat tutkijat ovatkin raportoineet, että keskipitkällä aikavälillä anomaliaa hyödyntävillä strategioilla on pystytty saavuttamaan huomattavasti markkinoita korkeampaa riskikorjattua tuottoa. Portfolioiden rakentaminen on käytännössä melko yksinkertaista ja erilaisia strategioita voidaan muodostaa muun muassa perustuen eri pituisiin muodostus- ja pitoaikoihin. Momentum-sijoittamiseen on havaittu liittyvän kuitenkin yksi sijoittajalle epäedullinen piirre, jota kutsutaan momentumin romahtamiseksi. Momentumin romahtaessa portfolion arvo voi laskea huomattavasti melko lyhyessä ajassa. Tällaisten romahdusten on havaittu tapahtuvan erityisesti erilaisten taloudellisten kriisien aikaan. Tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet erilaisia menetelmiä momentum-portfolioiden suojaamiseksi ja näillä on ainakin osittain pystytty estämään suurimmat havaitut momentumin romahdukset. Tässä tutkielmassa tutkitaan erilaisten momentum strategioiden suorituskykyä Suomen osakemarkkinoilla vuosina 2004-2019. Tarkoituksena on selvittää, voidaanko momentum-strategialla saavuttaa markkinoita korkeampaa riskikorjattua tuottoa sekä voidaanko momentumin romahtamiselta suojautua yksinkertaista ja helposti replikoitavissa olevaa suojausmenetelmää käyttäen. Muodostettujen portfolioiden suoriutumista arvioidaan erilaisten tunnuslukujen avulla sekä anomalian ilmenemistä Suomen osakemarkkinoilla tarkastellaan riskifaktorimallien avulla. Tutkimuksen tuloksena on, että momentum-strategialla pystyttiin keskimäärin saavuttamaan markkinoita korkeampaa riskikorjattua tuottoa tarkastelujaksolla. Rakennetulla suojausmenetelmällä pystyttiin lisäksi tehokkaasti estämään momentumin romahtaminen finanssikriisin aikaan. Keskimäärin suojaus paransi huomattavasti portfolioiden tuottoja, mutta riskikorjatusti tarkasteltuna volatiliteetin noususta johtuen portfolioiden Sharpe ei kuitenkaan keskimäärin kasvanut.
Keywords: Momentum, anomaliat