Mitä on muotoilukasvatus muotoilupainotteisessa peruskoulussa? - Panu Hatanpää (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2022)
Muotoilutaidot ovat yhteiskunnassa tarvittavia taitoja, joiden opettamiseen tulisi
kiinnittää huomiota jo perusopetuksessa. Helsinkiläisessä Arabian peruskoulussa
vastataan tähän tarpeeseen aloittamalla muotoilupainotteinen opetus syksyllä
2016. Tässä artikkelissa vastataan kyseisen koulun näkökulmasta kysymykseen;
Mitä muotoilukasvatuksella tarkoitetaan ja tavoitellaan muotoilupainotteisessa
peruskoulussa? Aineistona on käytetty koulun rehtorin teemahaastattelua, joka
on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Analyysin perusteella Arabian
peruskoulussa muotoilukasvatus nähdään yhteiskunnassa tarvittavien luovuuden
ja ajattelun taitojen opettamisen välineenä sekä opetuksen ja oppimisen
uudistamisen keinona. Muotoilukasvatus nähdään myös erityisesti käsityön ja
kuvataiteen sisältöalueena. Artikkeli tuottaa muotoilukasvatuksen alalle uutta
tietoa muotoilukasvatuksen määritelmän muodossa ja tuloksia voidaan käyttää
apuna koulun muotoilupainotuksen kehittämisessä.
Avainsanat
muotoilutaidot, muotoilukasvatus, muotoilupainotteinen peruskoulu
Abstract
Design skills are essential in the 21st century, and design education should be part of
comprehensive school curricula. Therefore, this article focuses on the following research
questions: What is design education, and what are its aims in comprehensive
schools specializing in design education? Helsinki-based Arabia Comprehensive
School will include design education as part of its curriculum beginning in the autumn
semester of 2016, and the data for this article were collected through a semistructured
interview with the school’s principal. The data were analysed using content
analysis, revealing that at Arabia Comprehensive School, the purpose of design
education is to teach creativity and thinking skills and to reform teaching and learning.
At this school, design education is particularly focused on crafts and visual arts,
but the school will also integrate it into subject-specific syllabi. The results of this
research provide insights into the field of design education in a comprehensive
school context, and the results can be used to develop design education at Arabia
Comprehensive School and other schools interested in adding design education to
their curriculum.
Keywords
design skills, design education, design-specializing comprehensive school
Uudistuva ja uusiutuva ainedidaktiikka