Hyvä, paha suojelu : Rasismi ja uudisasukkaiden maskuliinisuus keskustelussa Australian alkuperäisväestön suojelusta 1840–1860-luvuilla. - Kilponen, Saara (My University, 2018)
Käsittelen tutkielmassani keskustelua Australian alkuperäisväestön suojelusta 1840–1860-luvuilla. Alkuperäisaineistoni koostuu noin 120 sanomalehtiartikkelista, jotka on julkaistu tuona aikana australialaisissa sanomalehdissä. Sanomalehtikirjoituksissa käsitellään Australian alkuperäisväestön suojeluun liittyviä teemoja. Vaikka sanomalehtien julkaiseminen oli Australiassa 1800-luvulla puuskittaista, sanomalehtikirjoituksilla oli keskeinen asema siirtokunnissa informaation vaihdon foorumina. Lehdistön rooliin kuului julkisen mielipiteen kuvastaminen. Tutkielmassani selvitän, millaisia ajatuksia, toimenpiteitä ja argumentteja suojelukeskustelussa liitettiin aboriginaalien suojeluun. Tutkimukseni lähtökohtana on ajatus siitä, että suojelukeskustelu kantaa sisällään toiseuttavia rakenteita ja että suojelukeskustelun sisältö oli länsimaalaisuutta korostavaa huolimatta suojelun tavoitteista. Australian alkuperäisväestön osalta tutkin heidän toiseuttamistaan suhteessa 1800-luvun rasistisen ajattelun kehityshistoriaan. Koska Australian siirtokuntien väestö oli miespainotteinen vielä 1800-luvun puolivälissä, länsimaalaisuuden tarkastelussa keskiöön nousee se, millaista länsimaalaista mieskuvaa suojelukeskustelussa rakennetaan. Toiseuttamisen ja mieskuvan kautta pyrin tarkastelemaan suojelukeskustelussa vallitsevia valtarakenteita sekä sitä, miten ne määrittelevät ja tuottavat aikalaisten käsityksiä aboriginaalien suojelusta ja suojelutoimenpiteistä. Australian alkuperäisväestön ulkomuodon kuvaukset muodostivat suuren osan suojelukeskustelusta ja niissä aboriginaaleja verrattiin tavallisesti ennestään tuttuihin afrikkalaisiin. Kuvauksissa rakennettiin vastakkainasettelua aboriginaalien ja eurooppalaisten uudisasukkaiden välille ajalle tyypillisten rotuluokittelujen avulla. Eurooppalaiset arvottivat aboriginaalien elämäntapaa ja kulttuuria oman kulttuurinsa kautta ja vertasivat aboriginaalien elämäntapaa Englannissa ongelmaksi muodostuneeseen irtolaisuuteen. Uudisasukkaiden kuvauksissa korostuivat hyväntahtoinen maskuliinisuus ja rajaseudun maskuliinisuus, jotka asettuivat suojelukeskustelussa vastakkain. Hyväntahtoista maskuliinisuutta edustavat uudisasukkaat rakensivat itsestään mielikuvaa aboriginaalien pelastajina ja kannattivat aboriginaalien assimilaatiota ”valkoiseen” valtayhteisöön. Rajaseudun maskuliinisuutta edustavat uudisasukkaat rakensivat itsestään mielikuvaa itseään puolustavina valloittajina ja he painottivat aboriginaalien eristämistä ”valkoisesta” yhteisöstä. Molempien maskuliinisuuksien edustajien toimintaan vaikuttivat heidän poliittiset ja taloudelliset motiivinsa eikä kumpikaan vastustanut kolonialismia.
Keywords: rasismi, maskuliinisuus, alkuperäiskansat, humanitaarisuus, filantropia, sukupuuttoon kuoleminen, assimilaatio