Teon merkityksettömyyden ongelma ilmastonmuutoksen kontekstissa - Latva-Mäenpää, Olli-Jaakko (My University, 2020)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella teon merkityksettömyyden ongelmaa ilmastonmuutoksen kontekstissa. Teon merkityksettömyyden ongelma viittaa julkisessakin keskustelussa usein käytettyyn argumenttiin, jonka mukaan yksilön teot ilmastonmuutoksen hillitsemisen eteen ovat ”vain tippa meressä” ja tämän takia merkityksettömiä kokonaisuuden kannalta. Ongelmaa on lähestytty eniten seurauseettisestä näkökulmasta, mutta ilmastonmuutoksen kontekstissa se törmää tiettyihin ongelmiin. Tutkielman tavoitteena on selvittää, pystyisikö hyve-etiikka vastaamaan teon merkityksettömyyden ongelmaan pätevämmin kuin seurausetiikka. Hyve-etiikkaa on tutkittu ilmastonmuutoksen kontekstissa suhteellisen vähän, vaikka se antaa uudenlaisen ja erilaisen näkökulman teon merkityksettömyyden ongelmaan. Pyrin osoittamaan, että hyve-eettisesti orientoitunut normatiivinen teoria pystyy vastaamaan ilmastonmuutoksesta johtuviin ongelmiin ja haasteisiin paremmin kuin seurausetiikka. Käsittelen tutkielmassa Ronald Sandlerin hyve-eettisesti orientoitunutta teoriaa, joka on teoriana kuitenkin minimaalinen ja pelkistetty. Tämän takia määrittelen tarkemmin hyveiden funktiota ja hyve-etiikan ajatusta moraalisesta elämästä ja sen tärkeydestä. Tutkin myös moraalisen integriteetin hyvettä ja sitä, mikä paikka sillä voisi olla teon merkityksettömyyden ongelman ratkaisussa. Tutkimus perustuu kirjalliseen aineistoon ja tutkielmassa käytetyt tärkeimmät lähdeteokset ovat Ronald Sandlerin artikkeli Ethical Theory and the Problem of Inconsequentalism: Why Environmental Ethicists Should be Virtue-Oriented Ethicists ja Robert Audin ja Patrick E. Murphyn artikkeli The Many Faces of Integrity.