Gerontologisen sosiaalityön haasteet sosiaalityöntekijöiden kuvaamana - Ruonala, Elina (My University, 2024)
Tässä pro gradu- tutkielmassa tarkastelen sosiaalityöntekijöiden kohtaamia haasteita gerontologisessa sosiaalityössä. Tutkimuskysymykseni on, millaisia haasteita sosiaalityöntekijät kohtaavat gerontologisessa sosiaalityössä? Tavoitteenani on selvittää, millaiset tekijät haastavat työtä ja saavuttaa parempi ymmärrys gerontologisen sosiaalityön erityispiirteistä. Tutkielmani tavoitteena on tuoda näkyväksi gerontologisen sosiaalityön nykytilaa sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta. Tutkielmani teoreettinen viitekehys muodostuu ikääntymisen käsitteestä ja ikääntyvästä hyvinvointivaltiosta eli gerontologisen sosiaalityön toimintaympäristöstä sekä gerontologisesta sosiaalityöstä. Tutkielmani aineistona käytän seitsemää sosiaalityöntekijöiden ryhmäkeskustelua, joihin osallistui yhteensä 22 gerontologisessa sosiaalityössä toimivaa sosiaalityöntekijää. Aineisto on kerätty vuosina 2021–2022 toteutetussa Gerontologinen sosiaalityö ikääntyneiden erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa (GERIT)- hankkeessa. Tutkielmani on laadullinen tutkimus ja aineiston analyysimenetelmänä käytän aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkielmani tuloksena gerontologisen sosiaalityön haasteet paikantuivat yhteiskunnallisiksi ja rakenteellisiksi haasteiksi, haasteiksi ammatillisessa ja institutionaalisessa vuorovaikutuksessa sekä sosiaalityön sisäisiin ja olemuksellisiin tekijöihin liittyviksi haasteiksi. Yhteiskunnallisten ja rakenteellisten haasteiden osatekijöiksi tunnistin väestön ikääntymisen, palvelujärjestelmän haasteet ja digitalisaation. Moniammatillisen työn haasteet ja tietoisuuden puute korostuivat ammatillisen ja institutionaalisen vuorovaikutuksen haasteina. Sosiaalityön sisäisiin ja olemuksellisiin tekijöihin liittyvien haasteiden osatekijöiksi tunnistin koulutuksen ja tutkitun tiedon soveltamisen puutteet, asiakkuuden tunnistamisen sekä itsemääräämisoikeuden ja suojelun välissä toimimisen. Tutkielmani tulokset tekevät näkyväksi gerontologisen sosiaalityön haasteiden olevan monimuotoisia ja monitasoisia. Haasteet eivät rajoitu ainoastaan yksilöön tai organisaation, vaan ne ovat monimutkaisia ja vaikuttavat niin yhteiskunnallisella ja rakenteellisella tasolla, vuorovaikutuksessa muiden ammattilaisten kanssa kuin käytännön työhön paikantuvina haasteina. Näiden haasteiden ratkaiseminen vaatii parempaa ymmärrystä gerontologisen sosiaalityön roolista, vahvempaa moniammatillista yhteistyötä, gerontologisen sosiaalityön erityisasiantuntijuuden vahvistamista ja tutkimusperusteisuuden lisäämistä. Ilman yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä ja yhteistä vastuunottoa ikääntyneistä, gerontologinen sosiaalityö ei pysty vastaamaan ikääntyneiden tuen tarpeisiin.
Keywords: sosiaalityö, gerontologinen sosiaalityö, ikääntyneet, ikääntyminen