Valintakäyttäytyminen riskitilanteissa ja epävarmuuden vallitessa - Wilpola, Janne (My University, 2025)
Tämä tutkielma perehtyy taloustieteellisen ja psykologisen tutkimusaineiston perusteella ihmisten valintakäyttäytymisen tutkimiseen. Näkökulmana on valintakäyttäytymisen vertailu riskillisissä tilanteissa ja epävarmuuden vallitessa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja se pyrkii vertailemaan taloustieteellistä ja psykologista kirjallisuutta sekä yhdistelemään näiden vahvuuksia. Lähtökohtana tutkielmalle toimivat taloustieteelliset riskikäyttäytymisen teoriat: odotetun hyödyn teoria ja prospektiteoria. Lisänäkökulmaa psykologiasta haettiin tarkastelemalla saatavuusheuristiikkaa. Tutkimuskysymyksinä pyrittiin selvittämään, millaisilla teoreettisilla viitekehyksillä ihmisten valintakäyttäytymistä mallinnetaan sekä lopullisten valintojen muotoutumismekanismeja valintakäyttäytymiseen vaikuttavien keskeisten tekijöiden perusteella. Psykologista aineistoa pyrittiin käyttämään tukimateriaalina tuomaan uudenlaisia näkökulmia perinteisiin taloustieteen teorioihin. Molempien tieteenalojen erityispiirteiden heikkouksia ja vahvuuksia pyrittiin tuomaan esiin tasapuolisesti, vaikka tutkielman näkökulma on luonnollisesti taloustieteellinen. Päätöksentekotilanteissa korostuvat päätöksenteko-ongelman esittämiseen valittu muotoilu sekä kehystys. Päätöksentekijän muodostamaan subjektiiviseen todennäköisyysarvioon vaikuttavat sekä kognitiiviset että emotionaaliset tekijät. Käyttäytymistaloustiede on pyrkinyt ottamaan huomioon tunteiden sisällyttämistä päätöksentekomalleihin. Siitä huolimatta psykologiset teoriat voivat tuoda lisäarvoa taloustieteen teorioihin paikkaamalla systemaattisia harhoja. Riskillinen päätöksenteko on työkalu epävarmuuden vallitessa tapahtuvan päätöksenteon hahmottamiseen. Epävarmuuden vallitessa ongelman muotoilu korostuu entisestään, koska päätöksentekijän mielessä aktivoituu erilaisia muistoja sen perusteella, miten ongelma tulkitaan.
Keywords: riskillinen päätöksenteko, päätöksenteko epävarmuuden vallitessa, subjektiivinen todennäköisyysarvio, riskikäsitys, odotetun hyödyn teoria, prospektiteoria, saatavuusheuristiikka