Teknologian ja leppoistamisen yhteensopivuus – Älypuhelimen käyttö hitaan luontomatkailun kontekstissa - Pekkarinen, Heta (My University, 2016)
Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa matkailijoiden asenteita älypuhelimien käyttöön hitailla luontomatkoilla. Miten oma ja muiden älypuhelimen käyttö koetaan, kun kontekstina on hidas luontomatka? Miten älypuhelinta yleensä käytetään ja miten sitä käytetään hitailla luontomatkoilla? Miten hidas luontomatka vaikuttaa älypuhelimen käyttöön? Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä. Sosiaalisen median käyttö matkalla jakoi voimakkaasti mielipiteitä, joten vastaajat jaettiin neljään ryhmään. Tämä tehtiin suodattamalla vastaukset ”Mihin käyttäisit älypuhelinta hitaalla luontomatkalla”- monivalintakysymyksen ”Sosiaalisen median selaamiseen”-vastausten kautta. Näin saatiin neljä ryhmää: somettajat (27/135), suvaitsevat (38/135), rajoittajat (30/135) ja kieltäytyjät (25/135). Tutkimuksessa käytettiin sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia menetelmiä, kuten sisällön analyysiä ja ristiintaulukointia. Aineistoa on tarkasteltu myös fakta- ja näytenäkökulmasta. Vastaajaryhmät suhtautuvat erilailla älypuhelimen käyttöön hitailla luontomatkoilla. Somettajat käyttävät todennäköisimmin älypuhelinta matkalla kaikissa yhteyksissä ja suhtautuvat sen käyttöön positiivisimmin. Kieltäytyjät käyttävät älypuhelimia kaikista vähiten ja suhtautuvat niiden käyttöön negatiivisesti. Jotkut vastaajista kokivat, että älypuhelin vaikeuttaa fyysistä ja psyykkistä läsnäoloa ja matkasta nauttimista. Toisten mielestä se ei tee matkasta hektistä eikä sen käyttö ole ristiriidassa hitaan luontomatkailun ideologian kanssa. Pääasiassa älypuhelimen käyttö vähenee matkalla, mutta hidas luontomatka voi jopa lisätä älypuhelimen käyttöä valokuvaamisen ja sosiaalisen median päivittämisen osalta. Puhelin on lisäksi tärkeä turvaväline. Suhtautumisessa käyttöön on eroja sen mukaan, mihin älypuhelinta hitaalla luontomatkalla käytettäisiin. Älypuhelimen käyttäminen matkalla tiedonhakuun, valokuvaamiseen ja suunnistamiseen on hyväksytympää, kuin sen käyttäminen esimerkiksi pelien pelaamiseen tai sosiaalisen median selaamiseen. Tutkimuksen mukaan älypuhelimen käyttö matkalla tulisi myös rajoittaa tiettyihin hetkiin eikä se saa olla äänekästä. Negatiivinen suhtautuminen älypuhelimen käyttöön matkalla näkyi selkeiden ilmausten lisäksi vastaajien käyttämissä sanavalinnoissa.