Tilintarkastajan ja yritysjohdon vahingonkorvausvastuun erot - Kolari, Antti (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Tutkimus tehtiin tilintarkastajan ja johdon välisistä vahingonkorvausvastuun eroista. Aiemmin näitä oli tutkittu ainoastaan erillään toisistaan, mutta varsin usein tilintarkastaja ja yhtiön johto joutuvat kuitenkin yhteisvastuullisesti korvaamaan vahingon, joten vahingonkorvausvastuun erot näiden tehtävien välillä oli aiheellista selvittää. Tutkimus suoritettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aluksi tutkittiin vahingonkorvausvastuiden teoriaa näiden tehtävien osalta. Teoriaosuuden jälkeen on osuus, jossa tutkitaan korkeimman oikeuden päätöksiä johdon ja tilintarkastajan vahingonkorvausvastuun osalta. Tilintarkastajan ja johdon vastuuperusteet ovat toisistaan poikkeavat. Tilintarkastajan vahingonkorvausvastuu perustuu pitkälti hyvään tilintarkastustapaan ja sen noudattamiselle. Yhtiön johdon osalta vastuu syntyy puolestaan pitkälti osakeyhtiölain mukaan. Lisäksi tuomioistuinten pitäisi ottaa huomioon tuomittujen syylliseeden määrä tuomiota antaessaan. Tutkimuksessa saatiin selville, että tilintarkastaja ja yrityksen johdon osalta syyllisyyden määrän arviointi voi olla joissain tapauksessa vajavaista. Myös esimerkiksi kaikki hallituksen jäsenet tuomitaan usein korvaamaan vahinko yhteisvastuullisesti, vaikka osan hallituksen jäsenten syyllisyyden voidaan katsoa olleen toisia pienempi. Oikeus ei aina välttämättä ota juuri kantaa syyllisyyden määrään, vaan tuomitsee kaikki vahingon aiheuttamiseen osallistuneet korvaamaan vahingon yhteisvastuullisesti. Tilintarkastajan osalta vastuun voidaan katsoa olevan yritysjohtoa ankarampaa. Tilintarkastajaan voidaan nimittäin joissain tapauksissa soveltaa jopa ankaran vastuun periaatteita. Tutkimuksen avulla voidaan tehdä johtopäätös, että tilintarkastusalalla toimivien henkilöiden ja yhtiöiden vahingonkorvausvastuuta voi olla tarpeen rajoittaa. Tilintarkastajalla ei usein ole yhtä hyvää tuntemusta tarkastettavan yhtiön asioista, kuin mitä yhtiön johdolla on. Tilintarkastajan vahingonkorvausvastuu syntyy lisäksi usein siitä syystä, ettei hän ole huomannut jotain olennaista virheellistä asiaa yhtiössä. Tilintarkastajat eivät usein aktiivisesti osallistu vahingon korvauksen aiheuttavan asian syntyyn. Sen sijaan johdon osalta on huomattavissa enemmän oman edun tavoittelua ja osallistumista rikkeen tekemiseen. Tästä syystä tilintarkastajan vastuun pitäisi olla selvästi rajoitetumpaa kuin yhtiön johdon