Homopesää etsimässä : Homoseksuaalisuuden kokemus ja seksuaali-identiteetin rakentuminen 1960–1980-lukujen Suomessa - Kortetjärvi, Anni (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tarkastelen muistitietotutkimuksen ja postmodernin queer-tutkimuksen keinoin, kuinka homoseksuaalit kuvailevat elämäänsä ja kokemuksiaan 1960–1980-lukujen Suomessa. Käsittelen sitä, miten ympäristön käsitykset ja hiljaisuus homoseksuaalisuuden aihepiirin ympärillä vaikuttivat heidän elämäänsä ja heidän seksuaali-identiteettinsä rakentumiseen aikana, jolloin homoseksuaalit olivat yhteiskunnan silmissä rikollisia, syntisiä tai sairaita. Tutkimus tarjoaa ikkunan heidän elämäänsä aikana, jolloin laki, lääketiede ja yhteisön sosiaalinen kontrolli rajasivat ja rajoittivat homoseksuaalisuutta. Sotien jälkeinen sukupolvi on kasvanut homoseksuaalisuuden kulttuurista asemaa ravistelleen murroksen keskellä, mutta aikalaiskuvauksia on säilynyt verrattain vähän. Aikalaiskokemusten kerääminen on erityisen tärkeää nyt, kun se on vielä mahdollista. Tutkimusta varten toteutin kaksi teemahaastattelua homoseksuaaliksi itsensä määrittävien miesten kanssa. Lisäksi käytin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran järjestämien Homoseksuaalisuus- ja Sateenkaarinuorena nyt ja ennen-kyselyiden, sekä Mummolaakson vuoden 2018 kirjoituskilpailun arkistomateriaaleja. Tutkimuksessa ilmenee, että muistelijoiden identiteetti on kehittynyt suhteessa heidän yhteisönsä kollektiiviseen muistiin. He konstruoivat omaa menneisyyttä osana sateenkaariyhteisön historiaa jaettujen kokemusten ja nykypäivän tietojen kautta. Esiin nousee myös aiheita, kuten kokemukset aidsista sekä sateenkaariyhteisön sisäisestä turvattomuudesta, joita suomalaisessa historiantutkimuksessa ei juurikaan ole tutkittu muistitiedon avulla. Nostan esiin lähihistorian muistitietoaineistoon liittyviä eettisiä ongelmia, jotka vaikeuttavat arkojen aiheiden tutkimusta. Vaikka sateenkaarihistorian tutkiminen on lisääntynyt, montaa merkittävää aihetta on tutkittu suhteellisen vähän. Tämä tutkimus on askel niiden laajempaan käsittelyyn historiantutkimuksessa, mutta tilaa ja tarvetta muistitiedon keräämiselle, ja syrjään jääneiden aiheiden laajemmalle tarkastelulle on edelleen.
Keywords: homoseksuaalisuus; queer-tutkimus; muistitieto; teemahaastattelut