Materiaalihankintaprosessin kehittäminen projektiliiketoiminnassa - Viinikkala, Meri-Maija (My University, 2020)
Laajat projektit työllistävät usein yrityksen työntekijöiden lisäksi useita muita yrityksen ulkopuolisia joko paikallisia tai kansainvälisiä toimijoita. Näin ollen projektiliiketoiminnalla on sosioekonomisesti erittäin merkittävä vaikutus. Esimerkiksi laivanrakennus on tyypillistä projektiliiketoimintaa, jossa laivat toteutetaan erillisinä projekteinaan. Suomessa telakkatoiminnan ja koko meriteollisuussektorin sidosryhmät koostuvat yli tuhannesta eri yrityksestä. Täten laivaprojektien kannattavana säilyminen on useammalle eri taholle ja sidosryhmälle tärkeää. Kannattava ja suorituskyvyltään tehokas toiminta on mahdollista, kun resurssit on kohdistettu oikein. Esimerkiksi hankintatoimen mahdollisten haasteiden tunnistaminen sekä kehittäminen voisivat olla ratkaisuna toiminnan tehostamiseen varsinkin silloin, kun yritys haluaa keskittyä ydinliiketoimintaansa. Laivanrakennusteollisuudessa kilpaillaan muun muassa joustavalla räätälöintiorientoituneisuudella ja innovoinnilla. Näin ollen esimerkiksi mahdollisimman suorituskykyinen hankinta jättäisi resurssia juuri tähän keskittymiseen. Työkaluna hankinnan kehittämiseen voidaan käyttää esimerkiksi benchmarkingia eli vertailuanalyysiä, jonka tavoitteena on identifioida hyviä tai ensiluokkaisia toimintatapoja muiden yritysten toiminnasta ja soveltaa löydöksiä oman yrityksen kehittämisessä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia haasteita tutkielman toimeksiantajan materiaalihankintaprosessissa on ja miten niitä voitaisiin konkreettisesti kehittää vertailuanalyysin tulosten perusteella sekä sisäisillä kehitysehdotuksilla. Vertailuanalyysin kohteena on toinen suomalainen yritys, joka on vienyt läpi usean isomman projektimaisen kokonaisuuden, joissa myös hankinnalla on ollut oma roolinsa. Tutkimus tehtiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineisto kerättiin haastattelemalla toimeksiantajan hankintaosaston ja vertailuyrityksen toimijoita. Haastattelujen tulosten perusteella pystyttiin ensin identifioimaan olennaisimmat haasteet toimeksiantajan materiaalihankintaprosessissa ja sitten näille kehitysehdotuksia. Tulokset osoittivat, että materiaalihankintaprosessin kehittämiselle on aito tarve. Haastatteluiden perusteella identifioitiin kuusi merkittävää haastetta liittyen muun muassa läpinäkyvään tiedonjakoon sekä hankinnan organisointiin. Haasteiden sisäiset kehitysehdotukset liittyivät esimerkiksi tiedon läpinäkyvämpään kulkuun, toimintamallien yhtenäistämiseen sekä roolitukseen. Lisäksi vertailuyrityksen hankinnan organisoinnista ja investointiprojektien läpiviennistä voitiin poimia mahdollisia kehitysehdotuksia ja käytännön suosituksia.
Keywords: projektiliiketoiminta, benchmarking, materiaalihankintaprosessi