Organisaation tuki hoitotyöntekijöiden urasuunnittelussa ja -kehittymisessä : mittarin kehittäminen ja sisällönarviointi asiantuntijapaneelissa - Dikert, Emmi (My University, 2023)
Tarjoamalla urakehitysmahdollisuuksia organisaatio ja hoitotyön johtajat voivat parantaa terveydenhuollon ammattilaisten työtyytyväisyyttä ja sitoutumista organisaatioon. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää ja arvioida asiantuntijapaneelin avulla mittari, joka kohdistuu hoitotyöntekijöiden urasuunnittelun ja -kehityksen tukemiseen organisaatiossa sekä syventää ja laajentaa aiempien tulosten perusteella jo esiin tulleita urakehityksen tukemiseen liittyviä sisältöjä. Tavoitteena oli tuottaa tietoa mittarin väittämien selkeydestä ja oleellisuudesta sekä varmistaa käsitteiden kattavuus tutkittavasta ilmiöstä, jotta voidaan edetä tutkimuksessa mittarin pilotointiin. Organisaation tuki hoitotyöntekijöiden urasuunnittelussa ja –kehityksessä- mittarin kehittämisen vaiheet olivat operationalisoiminen, käsitteellistäminen ja sisällönvalidointi asiantuntijapaneelissa. Mittarin väittämät laadittiin urakehitysvaihtoehtojen, urasuunnitelman laatimisen, urasuunnittelun tuomien vaikutusmahdollisuuksien ja käytettävyyden, esihenkilöiden roolin, organisaation tuen sekä organisaation strategisen tason teemojen pohjalta. Ensimmäisessä mittariversiossa oli 12 taustamuuttujaa ja 89 väittämää. Tutkimuksen aineisto kerättiin Likert-asteikollisella Webropol-kyselylomakkeella, joka sisälsi lisäksi avoimet kommenttikentät. Asiantuntijapaneelin jäsenet rekrytoitiin maaliskuussa 2023 kysymällä suostumusta sähköpostitse. Asiantuntijapaneelin jäsenet (n=10) koostuivat asiantuntijoista, joilla on tutkittavaan aiheeseen liittyvä koulutus tai pitkä kokemus terveydenhuoltoalalla erilaisista johtamis- tai kehittämistehtävistä. Mittarin jokaiselle väittämälle määritettiin neljä vastausvaihtoehtoa oleellisuudesta (1=täysin epäoleellinen- 4=täysin oleellinen) ja selkeydestä (1=täysin epäselvä-4=täysin selvä). Aineisto analysoitiin määrällisin ja laadullisin menetelmin, minkä perusteella väittämiä muokattiin, poistettiin ja yhdistettiin. Väittämäkohtaiset luotettavuusindeksit (I-CVI) vaihtelivat väittämän oleellisuuden osalta 0,56–1,00 (erinomainen > 0,80) välillä. Asiantuntijapaneelin jäsenet arvioivat, että mittarin 89 väittämästä kahdeksan ei ollut oleellisia (I-CVI < 0,78) ja 20 ei ollut riittävän selkeitä (I-CVI < 0,78) kuvaamaan hoitotyöntekijöiden urakehityksen tukemista organisaatiossa. Seitsemän väittämää poistettiin ja 18 väittämää muokattiin selkeämmäksi, jonka jälkeen ne hyväksyttiin lopulliseen mittariin. Mittarin kokonaisluotettavuusindeksi S-CVI/Ave oli 0,85 (erinomainen > 0,90). Kirjalliset palautteet analysoitiin käyttäen teemoittelua ja kirjallisten palautteiden perusteella mittariin lisättiin 12 väittämää. Lopulliseen mittariin hyväksyttiin 95 väittämää sekä 13 taustaväittämää. Tulosten perusteella organisaation näkökulmasta olennaista on tunnistaa yksilön uraan liittyvät tavoitteet sekä toiveet, jotta näiden pohjalta voidaan määritellä tarvittava urapolku ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Onnistuneessa urajohtamisessa organisaatio ottaa huomioon työntekijöidensä uraan liittyvät suunnitelmat ja tarjoaa mahdollisuuksia niiden toteuttamiseksi.
Keywords: hoitotyöntekijän urakehitys, hoitotyöntekijän urasuunnittelu, organisaation tuki, esihenkilön tuki