8. luokan oppilaiden huoltajien näkemyksiä yläkoulusiirtymästä - Kopsa, Milja; Ojaniemi, Milla (My University, 2026)
Tutkimuksessa tarkasteltiin 8. luokkalaisten huoltajien kokemuksia liittyen huollettavan yläkoulusiirtymään. Tarkoituksena oli syventää ymmärrystä yläkoulusiirtymästä ilmiönä ja sen huoltajissa herättämistä huolista sekä positiivisista odotuksista. Tutkimukseen osallistui 104 huoltajaa erillis- ja yhtenäiskouluista Pirkanmaalta sekä Kanta-Hämeen alueelta. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällisenä kyselylomaketutkimuksena, eli aineisto kerättiin niin määrällisten kuin laadullisten kysymysten ja väittämien avulla. Huoltajat odottivat siirtymän tuovan nuorelle uusia vertaissuhteita. Lisäksi he odottivat nuoren itsenäistymistä ja sen tuomia uusia mahdollisuuksia. Siirtymään liittyvät huoltajien kokemat huolet liittyivät muutoksiin sosiaalisissa suhteissa, luokkajakoihin sekä kiusaamiseen. Huoltajat kokivat nuorten odotusten ja huolten myötäilleen heidän kokemuksiaan, joka on linjassa aiempien siirtymävaihetutkimusten kanssa. Huoltajat kokivat roolinsa siirtymän tukemisessa merkitykselliseksi. He kuvasivat tukeneensa nuorta muun muassa kuuntelemalla, keskustelemalla ja rohkaisemalla, ja kokivat yläkoulusiirtymän olleen positiivisessa yhteydessä kotiväen arkeen 7.–8. luokalla. Kodin ja koulun välinen yhteistyö siirtymässä koettiin pääosin onnistuneeksi. Tähän voi mahdollisesti vaikuttaa oikein kohdennetut tukitoimet ja hyvin sujuneet siirtymät. Koulujen tulee jatkossakin panostaa kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön sekä siirtymän tukemiseen. Esimerkiksi nuorille ja huoltajille suunnatut koulu- tai kuntakohtaiset “siirtymäinfopaketit” voisivat hyödyttää niin oppilaita, huoltajia kuin koulun henkilökuntaa. Tutkimuksen tuloksia voitaisiin hyödyntää esimerkiksi tällaisen yhdenvertaisuutta edistävän infopaketin suunnittelussa.
Keywords: siirtymävaihe; huoltajan näkökulma; kodin ja koulun välinen yhteistyö; erilliskoulu; yhtenäiskoulu; tukitoimet