Yhteiskuntaluokkaerojen ilmeneminen RMS Titanicin neitsytmatkalla - Repo, Anniina (My University, 2020)
Tässä sivuainetutkielmassa tarkastellaan vuonna 1912 uponneen RMS Titanicin matkustajien yhteiskuntaluokkia. Tutkielmassa selvitetään, miten laivan matkustajien yhteiskuntaluokat ilme-nivät laivan matkan aikana ja, kuinka yhteiskuntaluokkajaot mahdollisesti vaikuttivat matkusta-jien selviytymiseen Titanicin onnettomuudesta. RMS Titanicilla ilmenneitä yhteiskuntaluokka-jakoja heijastellaan tutkimuksessa yleisesti Iso-Britannian 1900-luvun alun yhteiskuntaluokka-järjestelmään. Tutkimusta varten alkuperäislähteenä hyödynnettiin Walter Lordin vuonna 1955 julkaisemaa A Night to Remember -muistelmateosta, joka kuvaa laivan matkustajien kokemuksia Titanicin uppoamisyöltä. Lisäksi alkuperäislähteenä toimi Encyclopedia Titanica -sivusto, josta löytyi muun muassa RMS Titanicin pohjapiirrokset. Näitä alkuperäislähteitä, matkustajien kokemuk-sia ja Titanicin pohjapiirroksia, vertailtiin tutkimuksessa toisiinsa, jotta saataisiin eheä kuva siitä, miten eri yhteiskuntaluokkaan kuuluneet henkilöt matkustivat laivalla. Tutkimuksessa selvisi, että RMS Titanicin kolme matkustusluokkaa olivat hyvin rinnasteisia ajan yhteiskuntaluokkiin. Ensimmäisen luokan matkustajille oli laivan matkan aikana tarjolla esimerkiksi useita eri vapaa-ajanviettotiloja ja ylellisyyksiä. Sen sijaan kolmannen luokan mat-kustajien tilat laivalla olivat rajatut, eikä kolmannen luokan matkustajilla ollut pääsyä ensimmäi-sen ja toisen luokan tiloihin. Tutkimuksessa selvisi, että laivan onnettomuudessa matkustajien matkustus- tai yhteiskuntaluokka ei suoranaisesti vaikuttanut siihen, saiko matkustaja paikkaa pelastusveneessä. Kuitenkin, kolmannen luokan matkustajilla oli pienimmät todennäköisyydet selvitä onnettomuudesta. Tämä johtui muun muassa siitä, ettei kolmannen luokan tiloista ollut suoraa pääsyä pelastusveneisiin.
Keywords: RMS Titanic, yhteiskuntaluokka, matkustusluokka, Iso-Britannia, siirtolaisuus.