Onkolyyttisten virusten hyödyntäminen munasarjasyövän hoidossa - Heinämäki, Eeva (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee onkolyyttisiä viruksia munasarjasyövän hoitokeinona. Munasarjasyöpä on yksi tappavimmista gynekologisista sairauksista, ja se diagnosoidaan yleensä vasta edenneessä tai metastasoituneessa vaiheessa. Munasarjasyövän diagnosointiin ei ole toistaiseksi toimivia ja tehokkaita seulontamenetelmiä ja sen oireet ovat epämääräisiä. Munasarjasyövän hoitoa haittaa se, että erityisesti uusiutuvat kasvaimet ovat kemoterapialle resistenttejä ja immunologisesti epäaktiivisia. Onkolyyttiset virukset ovat nouseva uusi hoitomuoto, joiden avulla immunologisesti epäaktiivisia kasvaimia voidaan muuttaa immunologisesti aktiivisemmiksi niiden mikroympäristöä muokkaamalla. Tutkielmassa käsitellään erityisesti Olvi-Vec valmistetta, joka on tällä hetkellä kolmannen vaiheen kliinisissä tutkimuksissa. Olvi-Vecin toiminta perustuu interleukiini 2:lla varustettuun adenovirusvektoriin, joka infektoidessaan aiheuttaa syöpäsolujen lyysiksen. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan Sindbis -virukseen pohjautuvia vektoreita, TILT-123-adenovirusta, VSV-viruksia sekä MG1-virusta. Sindbis -virus toimii aktivoimalla mitokondrionaalisia apoptoosireittejä ja houkuttelemalla kasvaimenvastaisia immuunisoluja kasvaimeen. TILT-123:n terapeuttinen vaikutus syntyy sen kyvystä yhdistää TIL-terapia sekä immunologisen aktiivisuuden lisääminen kasvaimen mikroympäristössä sytokiinien välityksellä. Onkolyyttisiä viruksia on tutkittu erityisesti yhdistelmähoitona muiden immunoterapioiden ja kemoterapian kanssa. Yhdistelmähoidoilla voidaan vahvistaa sekä immuunivastetta että virusten tunkeutumista kasvaimeen. Onkolyyttiset virukset tarjoavat lupaavan uuden hoitomuodon munasarjasyövän hoitamiseen, mutta valmisteet tarvitsevat vielä lisätutkimuksia.