Tekoälyn hyödyntäminen yritysten kyberturvallisuudessa - Arte, Emmiina (My University, 2024)
Kyberrikollisuus ja sen aiheuttamat taloudelliset vahingot ovat jatkuvassa kasvussa. Tekoälyn hyödyntäminen kyberrikollisuudessa on lisääntynyt. Tämä on pakottanut myös yritykset ottamaan käyttöön tekoälyratkaisuja järjestelmiensä suojaamiseksi. Tässä kandidaatintutkielmassa selvitetään, miten tekoälyä voidaan hyödyntää parantamaan yritysten kyberturvallisuutta. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena, jossa käytetään aineistona tekoälyä ja kyberturvallisuutta käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita. Kirjallisuuskatsauksessa perehdytään yritysten kohtaamiin kyberuhkiin ja kyberhyökkäysten muotoihin ja koneoppimisen sekä syväoppimisen tekoälytekniikoihin. Keskeisinä tarkastelun kohteina ovat yrityksiä uhkaavat kyberhyökkäykset, koneoppimisen ja syväoppimisen teknologiat sekä näiden teknologioiden soveltamismahdollisuudet kyberturvallisuudessa. Tutkielmassa käsitellään tekoälyn hyötyjä ja toiminnallisuutta kyberturvallisuuden toiminnoissa. Tutkielmassa pohditaan hyötyjen lisäksi myös tekoälyn tuomia haasteita, uhkakuvia ja tulevaisuuden näkymiä. Tekoälytekniikat voivat perinteisten teknologioiden ohella parantaa kyberturvallisuutta merkittävästi. Koneoppimisen ja syväoppimisen menetelmät voivat turvata ja suojella yrityksen tärkeää ja arkaluontoista dataa ja ohjelmistoja. Menetelmät voivat myös nopeuttaa reagointia kyberhyökkäyksiin. Tekoäly voi datan ja ohjelmistojen turvaamisen ohella tehdä kyberturvallisuuden toimintojen suorittamisesta nopeampaa ja varmempaa.
Keywords: kyberturvallisuus, haittaohjelmahyökkäys, palvelunestohyökkäys, koneoppiminen, syväoppiminen