Vanhemmuus ja työhyvinvointi : Alle kouluikäisten lasten vanhempien näkökulmia - Horn, Iina (My University, 2026)
Alle kouluikäisten lasten vanhempien työhyvinvointia haastaa työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Työhyvinvointiin vaikuttavat esimerkiksi työn vaatimukset, palautuminen, työilmapiiri, johtaminen, joustavuus ja työolosuhteet. Tutkimuksen tarkoituksena oli tunnistaa ja ymmärtää tekijöitä, jotka edistävät tai heikentävät alle kouluikäisten lasten vanhempien työhyvinvointia. Lisäksi tavoitteena oli kuvata vanhempien kokemuksia työnantajan tarjoamasta tuesta ja työelämän kehittämismahdollisuuksista sekä selvittää, miten vanhemmat itse tukevat omaa työhyvinvointiaan arjessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena teemahaastatteluna, jossa haastateltiin kahdeksaa alle kouluikäisten lasten vanhempaa. Aineistolle tehtiin aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tulokset osoittivat, että pienten lasten vanhempien työhyvinvointi rakentuu monitasoisesti yksilöllisten, sosiaalisten ja organisatoristen tekijöiden kautta. Työn kuormittavuus liittyi työtehtäviin, henkiseen rasitukseen ja työyhteisön rakenteisiin, johtamiseen ja viestintään. Vanhemmuuden arjen järjestelyt lisäsivät kuormitusta, mutta perheen tuki ja arjen rytmit edistivät palautumista. Tulosten mukaan työhyvinvointi vaatii sekä organisaation rakenteellista tukea että yksilön voimavaroja. Tutkimus korosti, että työn, perheen ja yksilön voimavarojen yhteispeli on keskeistä jaksamisen ylläpitämisessä. Työnantajat voivat tukea työhyvinvointia tarjoamalla joustavia työjärjestelyjä, toimivaa viestintää, laadukasta johtamista ja perheystävällisiä käytäntöjä. Samalla työntekijöiden omat selviytymis- ja palautumiskeinot ovat olennaisia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaamisessa. Tulokset tarjoavat perustaa kehittää työhyvinvointia ja lapsiperheystävällisiä työelämäkäytäntöjä.

The work well-being of parents with children under school age is challenged by balancing work and family life. Work well-being is influenced, for example, by job demands, recovery, workplace atmosphere, leadership, flexibility, and working conditions. The purpose of the study was to identify and understand factors that promote or weaken the work well-being of parents with children under school age. In addition, the aim was to describe parents’ experiences of employer-provided support and opportunities for developing working life, as well as to examine how parents themselves support their own work well-being in everyday life. The study was conducted as a qualitative thematic interview study, in which eight parents with children under school age were interviewed. The data were analyzed using data-driven content analysis. The results showed that the work well-being of parents with young children is built on multiple levels through individual, social, and organizational factors. Work-related strain was associated with job tasks, mental workload, workplace structures, leadership, and communication. Everyday arrangements related to parenting increased the burden, but family support and daily routines promoted recovery. According to the results, work well-being requires both structural support from the organization and the individual’s own resources. The study highlighted that the interaction between work, family, and individual resources is central to maintaining coping and well-being. Employers can support occupational well-being by offering flexible working arrangements, effective communication, high-quality leadership, and family-friendly practices. At the same time, employees’ own coping and recovery strategies are essential for ensuring overall well-being. The findings provide a basis for developing occupational well-being and family-friendly workplace practices.
Keywords: työhyvinvointi; työkyky; palautuminen; uupumus; vuorovaikutus; kommunikaatio; vanhemmat työelämässä; work well-being; work ability; recovery; burnout; interaction; communication; working parents