MASTL-kinaasi rintasyöpäsolujen adheesion ja myosiinin kevytketjun fosforylaation säätelijänä - Taskinen, Maria (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Rintasyöpä on maailmanlaajuisesti yleisin naisten syöpä ja viideksi yleisin kaikista kuolemaan johtavista syövistä. Häiriöt solusyklin säätelyssä voivat saada solut jakautumaan hallitsemattomasti, joka johtaa syövän syntymiseen ja kehittymiseen. Lisäksi solujen adheesioon osallistuvien pintareseptoreiden, integriinien, säätely on muuttunut syöpäsoluissa. Tämän takia solusyklin sekä adheesion säätelijöiden tutkiminen on tärkeä osa rintasyöpätutkimusta. Mikrotubuluksiin yhdistetty seriini/treoniini-kinaasi (engl. microtubule associated serine/threonine kinase-like, MASTL) on proteiini, joka tunnetaan solusyklin säätelijänä. Se edistää proteiinifosfataasi 2A:n (PP2A) inhiboimista ja solujen pääsyä G2-vaiheesta mitoosiin fosforyloimalla substraattejaan ENSA:a ja ARPP19:ta. Lisäksi MASTL:llä on nähty yhteys β1-integriinin inhibitioon kinaasikirjastoseulontakokeissa, ja MASTL:n on huomattu ilmentyvän voimakkaasti etenkin rintasyöpäsoluissa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia MASTL-kinaasin toimintaa ja vaikutusta adheesioon rintasyöpäsoluissa. MASTL-geeniä hiljennettiin ja yli-ilmennettiin MDA-MB-231-rintasyöpäsoluissa. MASTL-kinaasin vaikutusta solusykliin tutkittiin virtaussytometrialla, ja vaikutusta adheesioon puolestaan tutkittiin reaaliaikaisen sähköisen impedanssin monitoroimiseen perustuvan menetelmän sekä mikroskopian avulla. MASTL:n ja β1-integriinin sijaintia soluissa tutkittiin fraktiointikokeiden ja konfokaalimikroskopian avulla. Lisäksi tutkittiin MASTL-kinaasin vaikutusta myosiinin kevytketjun fosforylaatioon Western blot- ja mikrokaavamenetelmien sekä konfokaalimikroskopian avulla. Tutkimuksissa havaittiin, että MASTL-kinaasin hiljentäminen lisää merkittävästi MDA-MB-231-solujen adheesiota kollageeniin. Hiljennettyjen solujen huomattiin myös olevan normaaleja soluja suurempia, ja muodostavan vähemmän solunsisäisiä aktiinisäikeitä. MASTL-kinaasin havaittiin esiintyvän interfaasin aikana sekä tumassa että sytoplasmassa, ja MASTL-kinaasin sekä inaktiivisen β1-integriinin havaittiin esiintyvän samanaikaisesti solujen kalvoröyhelöissä. Lisäksi MASTL-kinaasin hiljentämisen huomattiin vähentävän ja MASTL-kinaasin yli-ilmentämisen lisäävän myosiinin kevytketjun fosforylaatiota (engl. phosphorylated myosin light chain, pMLC). Tämä viittaisi siihen, että MASTL-kinaasi säätelee rintasyöpäsolujen adheesiota Rho/ROCK/p-MLC-signalointireitin ja mahdollisesti β1-integriinien inhibition kautta. Tulokset antavat uusia näkökulmia rintasyövän leviämiseen ja aggressiivisuuteen vaikuttavien tekijöiden tutkimiseen tulevaisuudessa.