Nilkan ja jalkaterän anatomia - Kellokumpu, Henrik; Otranen, Petteri (My University, 2020)
Syventävien opintojen projektityömme tarkoituksena oli luoda digitaalista opetusmateriaalia nilkan ja jalkaterän anatomiasta. Opetusvideon ensisijaiseksi kohdeyleisöksi valittiin anatominen ruumiinavaus -opintojakson opiskelijat eli toisen vuoden lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat. Tavoitteena oli valmistaa ennen kaikkea suomenkielinen ja selkeä opetusvideo, jonka sisältö olisi räätälöity anatominen ruumiinavaus -kurssin oppimistavoitteet huomioiden. Opetusmateriaalin tulisi olla myös sellaista, että sitä voidaan hyödyntää anatomian opiskelussa niin tiedon syventämiseen, kuin sen kertaamiseen myös vanhempien opiskelijoiden toimesta. Opetusvideolla käsiteltäviä aiheita ovat nilkan ja jalkaterän makroskooppinen anatomia. Tämä kattaa luut, lihakset, verisuonituksen, hermotuksen sekä tärkeimmät ligamentit. Lisäksi videolla käsitellään lyhyesti toiminnallista anatomiaa sisältäen nilkan ja jalkaterän merkittävimmät nivelet, niiden liikkeet sekä yleisimmät nilkkavammat eli lateraaliligamenttien venähdykset. Yleisesti anatomian opiskelu tapahtuu erinäisistä kuvastoista ja kirjoista kerroksittain ja kudos kerrallaan. Opetusvideomme tarkoituksena oli yhdistää rakenteet, kudokset sekä toiminnot yhdeksi, helposti ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Tämä syventävien opintojen kirjallinen työ on selostus opetusvideon valmistusprosessista. Syventävien opintojen projektityömme anatomiset rakenteet on nimetty latinaksi, mutta myös suomeksi silloin kun suomenkielinen vastine on yleisessä käytössä. Opetusvideo jää Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen haltuun. Kaikki opetusvideolla esiintyvä kuvamateriaali on kuvattu lääketieteellisen tiedekunnan opetusavaussalissa sekä anatomian laitoksen opetustiloissa kevät- ja syyslukukaudella 2016. Dissektiomateriaali on kuvattu tieteelle ruumiinsa lahjoittaneesta vainajasta hänen hyväksynnällään.
Keywords: anatomia, jalkaterä, nilkka, opetusvideo