Metsänkäsittelystrategisen optimointitehtävän kokonaisluku- ja reaalilukuratkaisujen eroavaisuudet - Vihervirta, Vesa (My University, 2025)
Tässä työssä tutkitaan, miten optimaalinen metsänkäsittely muuttuu, jos yksittäistä metsikkökuviota käsitellään yhdellä tai useammalla eri tavalla. Metsänkäsittelystrategian valinta voidaan esittää optimointitehtävänä. Yksittäisen metsikkökuvion käsittely vain yhdellä tavalla voidaan kuvata kokonaislukuoptimointina. Metsikkökuvion jakoa erilaisiin osakäsittelyihin voidaan puolestaan kuvata reaalilukuoptimointitehtävänä. Optimointitehtävässä maksimoidaan puustosta saatava tuotto, kun puustoon sitoutuneen hiilen määrää kuvaavaa vaativuusrajoitetta kasvatetaan. Tässä työssä optimoinnin kokonaisluku- ja reaalilukuratkaisuja vertaillaan keskenään. Lisäksi tutkitaan, onko maantieteellisellä sijainnilla vaikutusta tuloksiin. Tutkielman aineisto perustuu Luonnonvarakeskuksen kehittämällä MOTTI-ohjelmalla tehtyihin simulointeihin. Tutkielman optimoinnit on tehty Microsoft Excel taulukkolaskentaohjelmalla.
Keywords: optimointi, kokonaislukuoptimointi, reaalilukuoptimointi, lineaarinen optimointi, simplex, metsänhoito, MOTTI-simulaattori, mikrokuviointi