Etelä-Amerikan hyödykeriippuvuus : Hollannin taudin näkökulma - Vuorinen, Reetta (My University, 2024)
Tutkielmassa tarkastellaan hyödykeriippuvuutta sekä Hollannin taudin ilmenemistä Etelä-Amerikan kontekstissa. Työssä tutkitaan, miksi Etelä-Amerikan maissa ilmenee hyödykeriippuvuutta, ja mikä sen syntymiseen on vaikuttanut. Lisäksi tutkielmassa esitellään Hollannin taudin malli ja tutkitaan Hollannin taudin ilmenemistä Etelä-Amerikassa empiiristen tutkimusten kautta. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan historian vaikutusta Etelä-Amerikan maiden hyödykeriippuvuuden syntymiseen sekä sen nykytilaa Etelä-Amerikassa. Hyödykeriippuvuuteen liitetään tutkielmassa Hollannin taudin teoria. Työssä esitellään Hollannin taudin malli taloustieteellisestä näkökulmasta, jonka lisäksi tuodaan esille sen laajennuksia ja sovelluksia käsittelevää kirjallisuutta. Hollannin taudin minimoimista käsitellään kirjallisuuteen perustuen, sillä se on tärkeää talouden monipuolistamisen ja riippuvuuksien vähentämisen kannalta. Hollannin taudin ilmenemistä Etelä-Amerikan maissa käsitellään empiiristen tutkimusten kautta. Työssä keskitytään Hollannin taudin ja sen oireiden ilmenemiseen erityisesti Chilessä, Argentiinassa sekä Kolumbiassa. Empiirisissä tutkimuksissa on hyödynnetty vaihtelevia ekonometrisia menetelmiä, jotka tuovat esiin Hollannin taudin vaikutuksia. Etelä-Amerikan hyödykeriippuvuuden syntymiseen on vaikuttanut kolonialismin historia, maiden runsaat luonnon varat, talouspoliittiset päätökset sekä kansainvälisen kaupan ympäristö. Hyödykeriippuvuus heikentää maiden talouden ennakoitavuuden ja lisää haavoittuvuutta kansainvälisille muutoksille. Hollannin taudin hypoteesi selittää hyödykeriippuvuutta Etelä- Amerikassa. Hollannin taudin oireille: valuuttakurssin vahvistumiselle sekä teollisuussektorin supistumiselle on olemassa empiiristä näyttä Etelä-Amerikan maista. Tulokset ovat kuitenkin vaihtelevia, ja Hollannin taudin vaikutukset on vaikea erottaa muista talouden makrotaloudellisista muuttujista.
Keywords: Hollannin tauti, Hyödykeriippuvuus, Etelä-Amerikka