Pistiäisallergian siedätyshoito on turvallista ja tehokasta - Paula Kauppi; Anna Kaarina Kukkonen; Juha-Matti Alakoskela; Anna Pelkonen; Mika Mäkelä; Jussi Liippo (Lääkäriliitto, 2022)
• Ampiainen aiheuttaa Suomessa suurimman osan pistiäisen pistoihin liittyvistä anafylaksioista. • Diagnostiikka on tärkeää sekä pistiäisen tunnistamiseksi että herkistymisen osoittamiseksi. • Allergian osoittamiseen käytetään immunoglobuliini E -luokan vasta-aineita ampiaisen ja mehiläisen myrkylle sekä niiden allergeenikomponenteille. • Kaikilta yleisreaktion saaneilta tutkitaan seerumin tryptaasin perustaso mastosytoosin poissulkemiseksi. • Siedätyshoitoa suositellaan niille, jotka ovat saaneet piston yhteydessä yleistyneen allergisen reaktion.