Vaihdon välineen vaikutus yritysjärjestelyissä ostavan yrityksen omistaja-arvoon. : Empiirinen tutkimus Pohjoismaiden osakemarkkinoista vuosilta 2010–2016. - Oksman, Otto (My University, 2018)
Tämä tutkimus käsittelee yritysjärjestelyissä käytetyn vaihdon välineen vaikutusta ostavien yritysten omistaja-arvoon Pohjoismaisilla osakemarkkinoilla vuosina 2010–2016. Yritysjärjestelyjen vaikutukset ostavien yritysten omistaja-arvoon ovat olleet ristiriitaisia ja useat tutkimukset ehdottavat, ettei yritysjärjestelyillä ole positiivisia vaikutuksia omistaja-arvon kannalta. Yritysjärjestelyjen teoria koostuu pitkälti agenttiteoriasta ja epäsymmetrisen informaation teoriasta, joissa yritysjärjestelyjen osapuolilla ajatellaan olevan eri intressit ja eri määrä informaatiota käytettävissä. Teoria ehdottaa, että rahalla maksetut yritysjärjestelyt aiheuttavat suurempia positiivisia epänormaaleja tuottoja, kuin osakkeilla maksetut yritysjärjestelyt. Vapaan kassavirran hypoteesin mukaan yritysjärjestelyt, jotka maksetaan rahalla, vähentävät agenttikustannuksia ja antavat täten markkinoille positiivisen signaalin, kun taas epäsymmetrisen informaatio -hypoteesin mukaan yritysjärjestelyt, jotka maksetaan osakkeilla taas antavat negatiivisen signaalin osakemarkkinoille siitä, että yrityksen osakkeet ovat yliarvostettuja. Tutkimuksen data koostuu Pohjoismaissa tapahtuneista yritysjärjestelyistä vuosina 2010–2016, joiden arvo on ollut vähintään miljoonaa euroa ja joissa ostava yritys on ollut julkisen kaupankäynnin kohteena. Koko otos sisältää 478 yritysjärjestelyä, joista 422 maksettiin rahalla ja 56 osakkeilla. Yritysjärjestelyilmoitukset kerättiin SDC Platinum -ohjelmasta, kun taas osakemarkkinainformaatio kerättiin Thomson One Datastream -ohjelmaa hyväksikäyttäen. Tutkimuksessa analysoidaan epänormaalien tuottojen muodostumista useissa tapahtumaikkunoissa tapahtumatutkimuksen metodologiaa hyväksikäyttäen. Tutkimustulosten perusteella sekä rahalla, että osakkeilla maksetut yritysjärjestelyt aiheuttavat tilastollisesti merkitseviä positiivisia epänormaaleja tuottoja tutkimusperiodilla. Osakkeilla maksetuille yritysjärjestelyille havaittiin 6,15 % epänormaali tuotto (-1, 1) tapahtumaikkunassa, kun taas rahalla maksetuille yritysjärjestelyille havaitaan 2,38 % epänormaali tuotto tapahtumaikkunassa (-1, 1). Molemmat tulokset ovat tilastollisesti merkitseviä 1 % merkitsevyystasolla. Tutkimustulosten perusteella yritysjärjestelyt luovat positiivista omistaja-arvoa Pohjoismaisilla osakemarkkinoilla, eikä osaketarjouksia nähdä yhtä negatiivisina, mitä yritysjärjestelyjen teoriat esittävät. Tutkimuksen tuloksia voidaankin hyväksikäyttää pohdittaessa yritysjärjestelyprosessia ottaen huomioon vaihdon välineen vaikutus omistaja-arvon muutoksiin.
Keywords: yritysjärjestelyt, vaihdon väline, tapahtumatutkimus, epänormaali tuotto