Kestävyyden edistäminen muotiteollisuudessa tekoälyn avulla - Heikkilä, Saimi (My University, 2024)
Muotiteollisuuden tiedetään olevan yksi suurimpia ympäristön kuormittajia, ja sen vaikutukset ulottuvat vesistöjen saastumisesta kasvihuonekaasupäästöihin. Muotiteollisuuden vaikutukset ympäristöön ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti pikamuodin suosion myötä. Tämä kiihdyttää vaatteiden tuotantoa ja kulutusta, johtaen lisääntyneeseen tekstiilijätteeseen. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että kuluttajien kasvava huoli ympäristöasioista lisää kestävän muodin kysyntää. Samanaikaisesti tekoälyä on alettu hyödyntää monilla eri liiketoiminnan aloilla. Nämä syyt tekevät muotiteollisuuden kestävyydestä potentiaalisen tekoälyn soveltamiselle. Tässä kandidaatintutkielmassa selvitetään, miten tekoäly voi auttaa vähentämään muotiteollisuuden ympäristövaikutuksia ja edistämään kestäviä kulutustapoja muodin alalla. Tutkielma keskittyy tarkastelemaan kestävää kehitystä pääasiassa ympäristöongelmien näkökulmasta, jättäen muut kestävän kehityksen tavoitteet pienemmälle huomiolle. Se tarjoaa esimerkkien kautta kattavan kokonaiskuvan siitä, millaisia konkreettisia sovelluksia tekoälyllä voi olla vastuullisessa muodissa. Tutkielmassa pohditaan myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia, joita tekoälyn hyödyntäminen tuo esiin. Tekoälyn hyödyntäminen voi merkittävästi edistää muotiteollisuuden kestävää kehitystä, etenkin toimitusketjun hallinnassa ja kulutustapojen parantamisessa. Tekoäly mahdollistaa resurssien tehokkaamman käytön, jätteen vähentämisen ja tuotantoprosessien optimoinnin, mikä vähentää ympäristövaikutuksia ja tukee kestävän muodin tavoitteita. Myös kuluttajilla on tärkeä rooli kestävässä muodissa, ja tekoäly antaa tähän mahdollisuuksia edistää kestävämpiä kulutusvalintoja. Vaikka tekoälyllä on potentiaalia parantaa muotiteollisuuden ympäristöystävällisyyttä, sen käyttöönottoon liittyy myös haasteita, kuten tietojen laatu ja luotettavuus sekä puolueellinen ohjelmointi.
Keywords: tekoäly, kestävä kehitys, kestävä muotiteollisuus