Perheen sijoitusyhtiöstä jäämistösuunnittelun välineenä - Aniszewski, Stefan (My University, 2022)
Tämän OTM-tutkielman tarkoituksena on tutkia perheen sijoitusyhtiön käyttöä perittävän jäämistösuunnittelun välineenä. Tutkielmassa pyritään selvittämään mahdollisia jäämistösuunnittelun joustokohtia, joita perittävä voi perheen sijoitusyhtiön käytöllä hyödyntää. Työssä arvioidaan myös perheen sijoitusyhtiöön liittyviä jäämistösuunnittelullisia mahdollisuuksia ja epävarmuustekijöitä. Lisäksi tutkielmassa kartoitetaan sitä, millainen instrumentti sijoitusyhtiö on jäämistösuunnittelun keinojen valikoimassa. Yksityisoikeudellisen arvioinnin lisäksi tutkielmassa selvitetään perheen sijoitusyhtiön käyttöä vero-oikeudellisen sääntelymme viitekehyksessä. Tutkielma on metodiltaan lainopillinen. Sen tärkeimmän oikeuslähteistön muodostavat voimassa oleva suomalainen lainsäädäntö, lain esityöt, lain soveltamiseen liittyvä viranomaisohjeistus, korkeimpien oikeuksien päätökset ja oikeuskirjallisuus. Tutkielman perusteella tässä tutkimuksessa tutkitulla perheen sijoitusyhtiökonseptilla perittävä voi pyrkiä vaikuttamaan jäämistönsä laatuun. Tällä tavalla toimimalla perittävä voi tavoitella lukuisia jäämistösuunnittelullisia hyötyjä. Tutkielmassa kuitenkin todetaan, että perheen sijoitusyhtiön käyttöön liittyy jäämistösuunnittelun näkökulmasta myös epävarmuustekijöitä. Hyötyjen ja epävarmuustekijöiden punninnan seurauksena perheen sijoitusyhtiön jäämistösuunnittelullisen hyödyntämisen kannattavuus riippuu pitkälti perittävällä olevista jäämistösuunnittelullista tavoitteista. Jäämistöoikeuden ulkopuolisena instrumenttina perheen sijoitusyhtiön hyödyntäminen edellyttää hyvää jäämistö-, yhtiö- ja vero-oikeuden tuntemusta. Tutkielmassa on todettu, että perheen sijoitusyhtiö on perittävän jäämistösuunnittelun keinoja jäämistösuunnittelun keinovalikoimaa täydentävä instrumentti. Sen käytöstä aiheutuvat hyödyt voivat materialisoitua joko yksin tai yhdessä muiden jäämistösuunnittelun keinojen kanssa. Perheen sijoitusyhtiön käytöllä voidaan tavoitella eräänlaisen käänteisen omaisuuskaupan mahdollistumista. Tällaisen mallin hyödyntäminen saattaa tuoda joidenkin perittävien jäämistösuunnittelulle lisäarvoa ja malli tulisi ottaa jäämistöoikeudellisen jatkotutkimuksen kohteeksi.
Keywords: jäämistöoikeus, jäämistösuunnittelu, jäämistöverosuunnittelu, perheen sijoitusyhtiö