Linnunpoikasten ruokavalio ja suolistomikrobisto - Merimaa, Kaisa (My University, 2023)
Suolistomikrobiston merkitys eläimille on tunnistettu jo pitkään, mutta sen koostumukseen vaikuttavat tekijät ovat yhä osittain tuntemattomia. Tässä tutkielmassa pyrin selvittämään luonnonvaraisten linnunpoikasten suolistomikrobiston ja ruokavalion koostumuksen, sekä mitkä asiat ovat yhteydessä niiden suolistomikrobiston koostumukseen. Kolmenkymmenen lintulajin poikasilta kerättiin ulostenäytteitä, ja niistä selvitettiin DNA-menetelmillä poikasten ravinto sekä suolistomikrobisto. Tärkeimmät ravintolahkot olivat kaksisiipiset ja perhoset. Suolistomikrobisto koostui useimmilla lajeilla Actinobacteria-, Firmicutes-, ja Proteobacteria-pääjaksojen bakteereista. Lintulajien välillä oli eroa yhteydessä sekä ruokavalion että suolistomikrobistojenn koostumuksessa. Lintujen aikuisiän ruokavalio oli yhteydessä niiden suolistomikrobiston koostumukseen siten, että kasvin- ja siemensyöjillä yleisin pääjakso oli Firmicutes, selkärangattomia syövillä Proteobacteria ja sekasyöjillä Actinobacteria. Kasvin- ja siemensyöjien sekä selkärangattomia syövien erot suolistomikrobistoissa selittyvät todennäköisimmin kasvi- ja eläinravinnon määrän eroilla. Linnunpoikasten iän ei havaittu tässä aineistossa olevan yhteydessä niiden ruokavalioon tai suolistomikrobistoon.
Keywords: DNA-viivakoodi, suolistomikrobisto, ruokavalio, ravintoverkko