Puutarhaa suojelemassa - monilukutaitoa eheyttävässä oppimisprosessissa - Anne Keskitalo; Juli-Anna Aerila; Marja-Leena Rönkkö (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2022)
Artikkelissa kuvataan perusopetuksen opetussuunnitelman (2014) mukaisen
eheyttävää oppimiskokonaisuutta monilukutaito-käsitteen kehyksessä. Eheyttävän
oppimiskokonaisuuden lähtökohtana toimivat storyline-menetelmä sekä
Turun opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksella sijaitseva opetuspuutarha.
Storyline-menetelmä on draamallinen työtapa, jossa lapset eläytyvät oppimiskokonaisuuden
teeman mukaiseen tarinaan ja siihen soveltuviin roolihahmoihin.
Artikkelissa oppimiskokonaisuutta tarkastellaan sekä monilukutaitoon
liittyvien esittämisjärjestelmien että oppimiskokonaisuudessa sovellettujen oppiaineiden,
äidinkielen ja kirjallisuuden, kuvataiteen sekä käsityön, näkökulmista.
Oppimiskokonaisuudessa toteutuivat erilaisten esittämisjärjestelmien mukaiset
tekstit ja niiden kombinaatiot. Lisäksi saavutettiin eri oppiaineiden oppiainekohtaisia
tavoitteita. Eheyttävään oppimiskokonaisuuteen valittu storyline-menetelmä
ja puutarhaympäristö tukivat lasten ideointia eri oppiaineissa ja edistivät
luokan yhteisöllistä toimintaa.
Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa