Solidium ja markkinariski : Valtion vähemmistöomistuksen vaikutus suomalaisiin pörssiyhtiöihin - Hakuli, Hanna (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan valtion vähemmistöomistuksen yhteyttä yritysten riskiprofiiliin ja markkinoiden reaktioihin suomalaisilla osakemarkkinoilla. Tutkimus keskittyy Solidium Oy:n kautta toteutettavaan valtion vähemmistöomistukseen suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Vaikka valtion omistajuutta on tutkittu kansainvälisessä kirjallisuudessa laajasti, aiempi tutkimus on pääasiassa keskittynyt enemmistöomistukseen tai kehittyvien talouksien valtio-omisteisiin yrityksiin. Suomen kaltainen institutionaalisesti vakaa ja markkinaehtoinen omistajaympäristö tarjoaa erilaisen tutkimusasetelman, jossa valtio toimii institutionaalisena vähemmistöomistajana ilman operatiivista määräysvaltaa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko Solidiumin vähemmistöomistus yhteydessä yritysten systemaattiseen riskiin, osaketuottojen volatiliteettiin ja keskimääräisiin osaketuottoihin sekä miten markkinat reagoivat Solidiumin omistusmuutoksiin. Empiirinen analyysi perustuu yritys-vuositason paneeliaineistoon vuosilta 2018–2024. Aineisto koostuu Solidiumin omistamista pörssiyhtiöistä sekä verrokkiyhtiöistä Pohjoismaissa. Tutkimuksessa hyödynnetään regressioanalyysiä yritysten riskiprofiilin tarkasteluun sekä tapahtumatutkimusta osakeostojen ja -myyntien aiheuttamien markkinareaktioiden analysoimiseksi. Tulokset osoittavat, että Solidiumin vähemmistöomistus ei ole tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä yritysten systemaattiseen markkinariskiin, osaketuottojen volatiliteettiin tai keskimääräisiin osaketuottoihin. Myöskään kriisiaikoina, kuten COVID-19-pandemian tai Ukrainan sodan aikana, Solidium-yhtiöiden riskiprofiili ei poikkea verrokkiyhtiöistä. Tapahtumatutkimuksen tulokset osoittavat kuitenkin, että Solidiumin omistusmuutokset aiheuttavat lyhytaikaisia markkinareaktioita. Erityisesti osakeostojen yhteydessä havaitaan lyhyen aikavälin negatiivinen hintareaktio. Kokonaisuutena tulokset viittaavat siihen, että Solidiumin vähemmistöomistus ei muodosta pysyvää systemaattista riskitekijää suomalaisilla osakemarkkinoilla. Omistusrakenne ei näyttäydy riskin tai tuottojen näkökulmasta poikkeavana, mutta omistajan näkyvät toimet voivat synnyttää lyhytaikaisia markkinareaktioita. Tutkimus täydentää valtionomistusta koskevaa kirjallisuutta tarkastelemalla vähemmistöomistusta kehittyneessä markkinaympäristössä.
Keywords: Solidium; valtion vähemmistöomistus; institutionaalinen omistus; tapahtumatutkimus; omistusrakenne; markkinareaktiot