Suomalaisten kristillistaustaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen Instagram-julkaisujen Afrikka-representaatiot loppuvuonna 2022 - Yli-Junnila, Iiris (My University, 2023)
Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat keskeisessä asemassa Afrikka-representaatioiden luomisessa ja levittämisessä. Järjestöjen viestintä on muutoksen alla johtuen kehitysyhteistyön murroksesta, kuten kehitysavun yksityistämiskehityksestä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan millaisia representaatioita suomalaiset kristilliset kehitysyhteistyöjärjestöt tuottavat Afrikasta, afrikkalaisista ja oman järjestönsä toiminnasta Instagram-julkaisujen kautta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimusaineistona toimivat kolmen suomalaisen kristillisen kehitysyhteistyöjärjestön, Kirkon Ulkomaanavun, Fida Internationalin ja Suomen Lähetysseuran Instagram-julkaisut ajalta 1.10.-31.12.2022. Aineisto rajattiin vain sellaisiin julkaisuihin, joissa viitataan selvästi järjestöjen Afrikka-toimintaan. Instagram-julkaisut pitävät sisällään lyhyitä tekstipätkiä sekä kuvia, joten aineistossa oli erilaisia moodeja. Aineistoa lähestyttiin hyödyntäen multimodaalista analyysitapaa sekä diskursiivista kategoria-analyysiä. Molemmat metodit tukivat ja täydensivät toisiaan. Aineistoa lähestyttiin kolmen temaattisen kokonaisuuden kautta: maantieteellisten, afrikkalaisten ja toiminnan kuvausten kautta. Tutkimuksessa kartoitettiin yleisesti multimodaalista analyysitapaa hyödyntäen järjestöjen viestintää Instagramissa, kuten millaisia kielellisiä ja visuaalisia valintoja järjestöt ovat tehneet. Diskursiivisessa kategoria-analyysissä puolestaan tutkittiin postkoloniaaleja ja dekoloniaaleja näkökulmia hyödyntäen millaisia kategorioita viestinnästä on havaittavissa ja mitkä kategoriat näkyvät vahvimmin julkaisuista. Kategoriat jaettiin kahteen: koloniaaliin- ja dekoloniaaliin-kategoriaan ja aineistosta etsittiin näihin kategorioihin vihjaavia määreitä. Tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa sitä, ketkä ovat edustettuina kuvissa, millaisia tarinoita ja vaikutuskeinoja järjestöt käyttävät, millaisen yhteisvaikutelman kuvat ja tekstit luovat sekä miten julkaisut mahdollisesti toiseuttavat ja uhriuttavat afrikkalaisia. Analyysin avulla saatiin vastaus tutkimuskysymykseen: millaisena Kirkon Ulkomaanapu, Fida International ja Suomen Lähetysseura representoivat Afrikkaa? Tutkimus osoitti, että järjestöjen Instagramissa käyttämät viestinnälliset keinot eroavat toisistaan eikä niistä voida vetää yhteistä linjausta kristillistaustaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen Instagram-viestinnästä. Järjestöjen viestintä on sidoksissa järjestöjen omiin tavoitteisiin ja markkinoinnilliset keinot ovat havaittavissa vain osassa järjestöjä. Diskursiivisen kategoria-analyysin avulla kuitenkin tunnistettiin eri diskurssikategorioita, jotka olivat läsnä järjestöjen viestinnässä. Kyseiset kategoriat vaikuttavat siihen, miten järjestöt näkevät Afrikan ja afrikkalaiset ja miten he toimivat alueella sekä millaista tietoa he levittävät Afrikasta ja afrikkalaisista sidosryhmilleen eli ensisijaisesti potentiaalisille lahjottajille. Kategorioista erityisesti koloniaali-kategoria oli vahvemmin havaittavissa. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä markkinoivampaa viestintää järjestöt tuottavat, sitä koloniaalimpaa kuvastoa järjestöt välittävät Afrikasta. Tutkimuksen avulla voidaan ymmärtää paremmin, millaisia Afrikka-representaatioita suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt tuottavat ja miten Afrikkaa edustetaan sosiaalisessa mediassa. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena on ohjata lukijaa kriittisesti pohtimaan sosiaalisen median toimintalogiikkaa ja markkinoinnin etiikkaa sekä näiden suhdetta kehitysyhteistyön tavoitteisiin.
Keywords: Afrikka, afrikkalaiset, kehitysyhteistyöjärjestöt, kehitysyhteistyö, representaatiot, humanitaarinen viestintä, postkolonialismi, dekolonialismi, sosiaalinen media, Instagram