Kestävä kehitys kunnan strategisena valintana – kansallisesta näkökulmasta esimerkkikuntiin - Veiste, Pekka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Kunnat ovat merkittäviä toimijoita kestävän kehityksen edistämisessä. Kunnilla on valtaa suunnitella ja johtaa alueensa kehitystä. Kunnat voivat omilla toimillaan vaikuttaa kestävän kehityksen edistämiseen esimerkiksi maankäytön ja infrastruktuurin suunnittelulla sekä palveluita kehittämällä, sekä ohjaamalla ja kannustamalla muita toimijoita, kuten kuntalaisia ja alueen yrityksiä toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti. Huolimatta kuntien suuresta potentiaalista, kunnilla ei ole lakisääteisiä velvoitteita kestävän kehityksen toimenpiteisiin. Jokainen kunta voi valita suhtautumisensa kestävään kehitykseen sekä minkälaisin toimenpitein kunta sitä edistää. Kuntien kehitystä ohjataan strategisella suunnittelulla. Strategisen suunnittelun tavoitteena on määrittää organisaation pitkän aikavälin toiminnalle suuntaviivat ja ottaa käyttöön strategia, joka ohjaa tulevaa toimintaa. Strateginen suunnittelu on pohjimmiltaan kunnan tulevaisuuden kannalta tärkeiden asioiden valitsemista. Kestävän kehityksen edistämisen kannalta on keskeistä, että se on huomioitu kunnan strategiaprosessissa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kestävää kehitystä kuntien strategisessa suunnittelussa sekä kansallisesta että yksittäisen kuntaorganisaation (Jyväskylä, Kangasala, Lieto, Vantaa) näkökulmasta. Tutkimusaineisto koostui laajasta kyselyaineistosta sekä esimerkkikuntien haastatteluista. Tutkimuksen tulokset osoittavat että, lähes jokainen kunta huomioi kestävän kehityksen strategisessa suunnittelussaan, mutta kestävän kehityksen ohjelmatyötä tehdään vain harvassa kunnassa. Suuremmat ja väestöllisesti sekä taloudellisesti positiivisesti kasvavat kunnat tekevät kestävän kehityksen ohjelmatyötä enemmän kuin heikommin kehittyvät kunnat. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena on, että kestävän kehityksen työ kuntatasolla muotoutuu paikallisen poliittisen kontekstin mukaisesti sekä ulkoisten tekijöiden (yhteistyön, sopimusten ja velvoitteiden) vaikutuksesta. Esimerkkikunnissa kestävän kehityksen käsitteestä on siirrytty modernimpiin ja rajatumpiin resurssiviisauden ja energiatehokkuuden käsitteisiin. Uusilla kestävään kehitykseen liittyvillä käsitteillä tavoitellaan toiminnalle lisää poliittista tukea sekä strategista sitoutumista.