Uusi keisari vanhoissa vaatteissa? : Kazakstanin poliittinen eliitti ja sen rekrytoitumismallit - Näppinen, Paavo (My University, 2024)
Pro gradu -tutkielma tarkastelee Kazakstanin eliittirakennetta, tarkemmin maassa toimivaa hallintoeliittiä. Teoreettisena viitekehyksenä käytetään klassista eliittiteoriaa sovellettuna Kazakstanin poliittiseen järjestelmään. Eliitin jäsenet määritellään eliittitutkimuksen institutionaalisten asemien tutkimusmetodin ja Daria Osininan Valtahierarkia Kazakstanissa -tutkimusmallin avulla kattamaan presidentinhallinnon jäsenet, maan hallituksen ministerit, varaministerit, aluehallintojen päämiehet sekä tärkeimmät jäsenet Nursultan Nazarbajevin lähipiiristä ja maan valtionyhtiöiden johtoasemista. Tutkimusaineistona käytetään Kazakstanin valtion virallisia verkkosivuja ja lisäksi Zakon.kz -verkkosivulta henkilöiden biografioista löytyneitä tietoja. Eliitin jäsenten biografioista tarkastellaan aiemman aihetta käsittelevän tutkimuskirjallisuuden sekä rekrytointimallien tutkimusmetodin avulla valittuja taustamuuttujia. Eliitin jäsenten taustoja analysoidaan soveltamalla Boolen algebraa ja kvalitatiivista vertailevaa analyysia (QCA). Lisäksi Kazakstanin hallintoeliittiä vertaillaan maassa 1990-luvulla olleeseen eliittiin sekä nuoreen venäläiseliittiin ja Vladimir Putinin ympärillä toimivaan sisäpiiriin. Tutkimuksessa haluttiin selvittää onko kazakstanilaiseen hallintoeliittiin jokin tietty väylä vai eroavatko eliitin jäsenten taustat merkittäväästi toisistaan, toisin sanoen voidaanko eliittiä luonnehtia sosiaalisten taustojen osalta suljetuksi vai avoimeksi. Tutkimustulosten perusteella aiempi työkokemus valtion tehtävissä sekä miespuolisuus ovat lähes välttämättömiä tekijöitä eliittiin nousemiseksi. Myös koulutus ulkomaisissa korkeakouluissa tai kotimaisissa huippuyliopistoissa olivat yleisiä eliitin jäsenten taustoissa. Eliitin jäsenten alueellinen hajanaisuus oli kuitenkin suurta. Suurin osa eliitin jäsenistä oli uusia viroissaan ja jonkin verran havaittiin myös liikkuvuutta eri instituutioiden välillä. Eliitin jäsenten valtaosalla ei ole muodollisia yhteyksiä itse presidenttiin mutta eliitti on yhteensopiva nykyisen maan hallinnon tavoitteiden kanssa ja tukee järjestelmän olemassaoloa ja säilyvyyttä tulevaisuudessa.

The Master's thesis examines the elite structure of Kazakhstan, more precisely the one operating in the country governing elite. The classical applied elite theory is used as a theoretical framework to the political system of Kazakhstan. Elite members are defined by the research method of institutional positions and Daria Osinina's Hierarchy of Power in Kazakhstan - using the research model to cover members of the presidential administration, ministers of the country's government, deputy ministers, heads of regional administrations and the most important members Nursultan Nazarbajevin from close circles and the management positions of the country's state-owned companies. Kazakhstan is used as research material official websites of the state and additionally from the Zakon.kz website about biographies of individuals information found. The biographies of the members of the elite are reviewed in the previous research literature on the subject and background variables selected using the research method of recruitment models. Backgrounds of elite members analyzed by applying Boolean algebra and qualitative comparative analysis (QCA). In addition Kazakhstan's governing elite is compared to the elite that existed in the country in the 1990s and to the youth to the Russian Federation and the inner circle around Vladimir Putin. The research wanted to find out if there is a certain path to the Kazakh ruling elite or not do the backgrounds of the members of the elite differ significantly from each other, in other words, can there be an elite characterized as closed or open in terms of social backgrounds. Based on research results previous work experience in government positions and being male are almost essential factors to rise to the elite. Also education in foreign or domestic universities at top universities were common in the backgrounds of members of the elite. Regional fragmentation of elite members was great though. Most of the members of the elite were new in their positions and some were noticed as well mobility between different institutions. The majority of elite members have no formal connections themselves to the president, but the elite is compatible with and supports the goals of the current country's administration the system's existence and sustainability in the future.
Keywords: Kazakhstan, elite theory, classical elite theory, Gaetano Mosca, Nursultan Nazarbayev, Kassym-Jomart Tokayev, biography, Boole's algebra, qualitative comparative analysis (QCA), governing elite, presidential administration, ministry, local administration, Zakon