Puhe- ja äänioireiden ilmeneminen Parkinsonin taudin motorisissa alatyypeissä - Iltanen, Jasmin; Karstinen, Maija (My University, 2024)
Parkinsonin tauti on neurologinen liikehäiriösairaus, jossa moninaisten motoristen oireiden lisäksi esiintyy myös erilaisia puhe- ja äänioireita. Tätä oireiltaan heterogeenistä ryhmää on pyritty luokittelemaan erilaisiin alatyyppeihin taudin hallitsevimpien motoristen oireiden perusteella. Tässä systemaattisessa katsauksessa tutkimme, onko Parkinsonin taudin motorisissa alatyypeissä havaittavissa erilaisia puhe- ja äänioireita ja eroavatko mahdolliset puhe- ja äänioireet eri alatyypeissä määrällisesti tai laadullisesti. Aiempaan tutkimukseen perustuen oletamme eri alatyypeissä esiintyvän erilaisia puhe- ja äänioireita ja niiden eroavan toisistaan määrällisesti ja laadullisesti. Motoristen alatyyppien luokittelu ja niissä esiintyvät puhe- ja äänioireet ovat vielä suhteellisen uusi tutkimusaihe, joten tutkimusta aiheesta on vasta vähän eikä siitä ole vielä tehty systemaattista kirjallisuuskatsausta. Katsauksen tietokantahaku toteutettiin PubMed ja APA PsycINFO (EBSCO) -tietokannoissa. Katsaukseen valikoitui mukaan seitsemän tutkimusta, joissa Parkinsonin tautia sairastavat koehenkilöt oli luokiteltu motorisiin alatyyppeihin ja tutkittu alatyypeissä esiintyviä puhe- ja äänioireita. Tutkimukset käyttivät motorisista alatyypeistä erilaisia nimikkeitä, minkä vuoksi alatyypit yhtenäistettiin katsauksessamme ei-vapinadominanttiin (NTD) ja vapinadominanttiin (TD) alatyyppiin. Katsauksestamme saadut tulokset antavat viitteitä Parkinsonin taudin motorisissa alatyypeissä esiintyvistä erilaisista puhe- ja äänioireista. Lisäksi tulokset antavat viitteitä NTD-alatyypissä esiintyvistä haastavammista ja moninaisemmista puhe- ja äänioireista kuin TD-alatyypissä. Puhe- ja äänioireet näyttävät mukailevan motoristen alatyyppien motoristen oireiden ennustetta ja kulkua. Toisaalta osa katsauksemme tutkimuksista eivät löytäneet eroja puhe- ja äänioireissa eri motorisissa alatyypeissä. Tuloksemme voisivat antaa viitteitä siitä, että puheen ymmärrettävyys ei käytännössä eroa eri alatyyppien välillä, mutta äänen akustisissa piirteissä voisi olla eroavaisuuksia. Katsauksemme tuottaa tärkeää tietoa Parkinsonin taudin motoristen alatyyppien moninaisista puhe- ja äänioireista ja osoittaa jatkotutkimuksen tarpeen ja hyödyn. Aiheesta tarvitaan systemaattisempaa lisätutkimusta, jotta tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää kliinisessä työssä puheterapeuttisen kuntoutuksen suunnittelussa.
Keywords: Parkinsonin tauti, motorinen alatyyppi, puhe- ja äänioireet