Kolmas maailmansota ja kiireinen jumala : Jacobo Timermanin kuvaukset antisemitismistä ja viittauksista toiseen maailmansotaan Argentiinan likaisessa sodassa (1976–1983) - Henriksson, Tiia (My University, 2018)
Tutkin pro gradu-työssäni likaista sotaa toisen maailmansodan retoriikan ja likaisen sodan kokeneiden juutalaisten näkökulmasta. Tutkimukseni alkuperäisaineistona on juutalaisen toimittaja Jacobo Timermanin muistelmateos Preso sin nombre, celda sin número, jossa hän kertoo vankeusajastaan Argentiinan viimeisimmän sotilasdiktatuurin aikana. Vuosien 1976–1983 aika tunnetaan nimellä guerra sucia eli likainen sota kuvaamaan sotilashallinnon pyrkimystä poliittisilla vainoilla hankkiutua eroon vasemmistosisseistä. Tutkimusmetodini on kvalitatiivinen metodi ja käytän aineistoni analyysiin sisällönanalyysia. Työssäni tutkin, miten Timerman kertoo likaisen sodan eri osapuolten viitanneen toiseen maailmansotaan puhuessaan likaisesta sodasta. Tutkin, mitä Timerman kertoo sotilasjuntan ideologiasta sekä juutalaisten kohtelusta likaisen sodan ihmisoikeusloukkauksissa. Lisäksi tutkin Timermanin väitettä siitä, että juutalaiset olisivat olleet poliittisen vainon kohteena vain juutalaisuutensa vuoksi. Tutkimuksessani käy ilmi, että Timerman uskoo sotilasjuntan ideologian olleen peilikuva natsien ideologiasta, kun taas aihetta koskeva tutkimus korostaa sotilasjuntan ottaneen vaikutteita eri lähteistä ja aina soveltaen. Likaisen sodan kaikki osapuolet käyttivät runsaasti toiseen maailmansotaan viittaavia sanoja ja fraaseja, osa oikeuttaakseen ja piilotellakseen likaisen sodan ihmisoikeusrikkomuksia. Osa taas Timermanin tavoin käytti toisesta maailmansodasta tuttua kieltä vastustaakseen ja levittääkseen tietoa likaisesta sodasta. Timerman uskoo sotilasjuntan olleen ideologialtaan vahvan antisemitistinen, mutta oman näkemykseni mukaan juutalaiset osuivat kaappausten kohteeksi esimerkiksi ammattinsa tai vasemmistolaisuutensa vuoksi. Tutkimuksen valossa näyttää kuitenkin siltä, että vankeusaikana juutalaisia vankeja kohdeltiin erityisen julmasti, ja heitä varten suunnitelluilla kidutus-ja nöyryytysmenetelmillä. Asiasanat: Argentiina, likainen sota, antisemitismi, juutalaiset, toinen maailmansota