Kulttuurimatkailu Puijon näkötornille 1800-luvun puolivälistä nykypäivään - Väisänen, Julia (My University, 2025)
Kuopiossa sijaitseva Puijo on yksi Suomen vanhimpia ja tunnetuimpia maisema- ja luontomatkailukohteita 1800-luvulta lähtien. Merenpinnasta mitattuna 232-metriä korkea mäki ja sieltä kohoava näkötorni ovat katseenvangitsijoita Kuopion kaupungin siluetissa. Kotimaanmatkailu alkoi luontokohteiden kehittämisellä ja näkötornien rakentamisella. Kuopion matkailua mullisti vuonna 1856 rakennettu Puijon näkötorni. Opinnäytetyössäni tutkin Puijon historiaa osana näkötorneihin kohdistuvaa matkailua. Tutkimuskysymykseni on: miten Puijon näkötorni on kehittynyt osaksi suomalaisen matkailukulttuurin historiaa. Tämän tutkimuksen aineistona on kirjalliset lähteet, joiden perusteella on luotu kronologinen selvitys Puijolle suuntautuneet matkailun historiasta. Aineistoon pohjautuva lähiluku auttaa ymmärtämään menneisyyden merkitystä eri aikakausina. Tässä tutkimuksessa Puijon tornille suuntautuneen matkailun vaiheet on yhdistetty Suomessa tapahtuneen matkailun kontekstiin. Suomessa on valtava määrä erilaisia näkötorneja. Näkötornit nähdään edelleen vetovoimaisina matkailukohteina ja niitä markkinoidaan muiden nähtävyyksien rinnalla. Puijon alueen matkailua kehitetään jatkuvasti, ja uusien aktiviteettien myötä kaikki neljä vuodenaikaa ovat matkailukäytössä. Näkötornimatkailuun keskittyvää tutkimusta on tehty, ja sitä voisi vielä jatkaa koskemaan useampia Suomen näkötorneja.
Keywords: kulttuurimatkailu, näkötorni, Puijo