Tekijänoikeuksien sopimusperusteinen luovuttaminen alustataloudessa : ongelmakeskeinen katsaus alustatalouden sääntelystä - Salmela, Siiri (My University, 2021)
Alustatalous on ollut oikeudellisen keskustelun keskiössä viime vuosien aikana. Alustatalous ja sen digitaaliset alustat ovat luoneet uusia liiketoimintamalleja, joita olemassa oleva oikeus ei tunnista. Tämä kehitys on johtanut erilaisiin haasteisiin monella eri oikeudenalalla. Alustojen kautta kuka tahansa voi tarjota ja ostaa työtä, palveluita tai tavaroita, ajasta tai sijainnista riippumatta. Alustat ovat itse luokitelleet olevansa markkinapaikan luojia, joiden ainoa rooli on mahdollistaa kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen. Tämä alustojen neutraali luonne on johtanut erilaisiin juridisiin haasteisiin. Työoikeudessa tämä kehitys on näkynyt uuden alustatyövoiman kasvuna, jota työlainsäädäntö ei tunnista. Tämä on johtanut työoikeuden murrokseen, johon toistaiseksi ei ole löydetty ratkaisuja perinteisin keinoin. Alustat vaikuttavat myös tekijänoikeuteen. Alustojen kautta luovutetaan sopimusperusteisesti tekijänoikeussuojaa saavia teoksia alustan käyttäjien välillä. Tekijänoikeuksien siirtymisen ehdoista päättää kuitenkin itse alusta, sillä alustat edellyttävät, että sen käyttäjät hyväksyvät sen asettamat vakioehdot. Tutkielman tarkoituksena on systematisoida tekijänoikeuksien siirtymistä luovan alan alustayhtiöissä ja sen suhdetta työmarkkinoilla tapahtuneeseen murrokseen. Tarkoituksena on ongelmakeskeisen lainopin avulla tutkia, onko tekijänoikeusympäristössä odotettavissa työoikeudelliseen kehitykseen verrattava murros. Tutkielman ongelmakeskeisen tarkastelutavan johdosta, selvitetään myös tekijänoikeuksien siirtymisen problematiikkaa sopimusoikeuden näkökulmasta. Koska aiheeseen liittyy vahvasti alustoihin kohdistuva sääntely, tullaan lisäksi tarkasteleman sääntelystä käytyä oikeudellista diskurssia. Oikeudellisen tarkastelun perusteella voidaan todeta, että molempien oikeudenalojen, merkittävimpänä alustatalouteen liittyvänä haasteena, on alustalla vallitseva kolmikantainen sopimusjärjestely. Aloilla vallitsevat sopimuskäytännöt voivat johtaa alojen standardoimiseen ja tätä kautta, vaikuttaa merkittävästi alan toimijoihin. Tällaiset sopimuskäytännöt ovat havaittavissa luovan alan alustoilla. Luovan alan sopimuskäytännöillä on suurta merkitystä tekijänoikeudellisten teosten luomiseen ja niiden sisältöön sekä siihen, että tekijät saavat ansaitsemansa taloudellisen korvauksen ja tunnustuksen työstään. Näin ollen, lainsäätäjän tulisi pyrkiä löytämään ratkaisuvaihtoehtoja oikeuden nykytilan kehittämiseksi.
Keywords: tekijänoikeus, työoikeus, alustatalous, epätyypillinen työ