”Mä puhun niin kuin suomalainen nainen puhuu” : Naiseuden tuottaminen tv-sarja Kotikadun ensimmäisellä tuotantokaudella (1995–1996) - Paulomäki, Karoliina (My University, 2022)
Käsittelen pro gradu -tutkielmassani naiseuden tuottamista tv-sarja Kotikadun ensimmäisellä tuotantokaudella 1995–1996. Sarjassa seurattiin kahden perheen, Luotoloiden ja Mäkimaiden elämää. Tutkimukseni keskiöön nousee Eeva Mäkimaan hahmo, jonka kautta selvitän, mitä teemoja suomalaisuuteen ja naiseuteen tv-sarjassa liitettiin. Kotikatu oli YLE TV1:n ensimmäinen draamasarja, jonka oli tarkoitus puhutella kaikkia suomalaisia asuinpaikasta tai iästä riippumatta. Sarjassa käsiteltiin pinnalla olleita yhteiskunnallisia asioita, kuten 1990- luvun lamaa ja liittymistä Euroopan Unioniin. Kotikadun ilmestyminen liittyy Yleisradion organisaatiouudistukseen, joka astui voimaan vuonna 1994. Tutkielman metodi on temaattinen sisällönanalyysi. Alkuperäislähteenä käytän yhteensä 18:a Kotikadun ensimmäisen kauden jaksoa. Aineiston laajuuden vuoksi päädyin valitsemaan vain osan ensimmäinen kauden jaksoista tutkielmaani. Lähestyn aihetta yksityisen ja julkisen tilan jaottelun kautta. Käsitellen työssäni kotia, kotiäitiyttä, vaimona olemista sekä naisten kirjoittamista. Hyödynnän työssäni kulttuurihistorian, mediatutkimuksen, naishistorian ja sukupuolentutkimuksen teoksia. Eeva Mäkimaan hahmossa korostuu perheen ja työelämän yhdistäminen. Toisaalta hahmo oli kotiäiti, toisaalta hän kaipasi takaisin työelämään. Hahmo esitettiin vahvana suomalaisena naisena, jonka hyveitä olivat rehellisyys ja ihmisläheisyys. Hyveet korostuivat hänen toimittajantyössään, jonka kautta hän pääsi osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Eevan rehellisyyden korostaminen liittyi myös Yleisradioon sivistykselliseen tehtävään, sillä rehellisyyden kautta sarjassa pyrittiin kritisoimaan viihdejulkisuutta ja juorulehdistöä. Sarja käsitteli myös luokkaeroja, jotka korostuivat Mäkimaiden ja Luotoloiden välillä. Mäkimaat esitettiin hyvin toimeentulevana akateemisena perheenä, kun taas Luotolan yrittäjäperhe kamppaili laman aiheuttavan taloudellisen ahdingon kanssa.
Keywords: 1990-luku, Kotikatu, televisio-ohjelmat, draamasarjat, kulttuurihistoria