Kamppailulajien harrastajien verkkokeskusteluissa käytettävät tekniikoiden nimitykset - Nikkanen, Joel (My University, 2024)
Tutkimus käsittelee eri kamppailulajien harrastajien käyttämää yhteistä sanastoa. Käytän aineistona potku.net-verkkosivustolla käytyjä keskusteluja, joissa kamppailulajien harrastajat keskustelevat keskenään kamppailulajien harrastamisesta ja niissä käytettävistä tekniikoista. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millä sanoilla eri lajien harrastajat voivat keskustella lajiensa tekniikoista keskenään niin, että tulevat ymmärretyiksi. Lisäksi pyrin selvittämään, mistä nämä sanat ovat peräisin. Tutkimus kuuluu sanastontutkimukseen. Tutkimus yhdistää kamppailulajien historiaa teoriaan sanaston syntymisestä, lainaamisesta ja morfologiasta. Aineistoa tarkastellaan laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Etsin keskustelupalstalta kamppailulajien eri osa-alueisiin sopivat keskusteluketjut, poimin niistä lajien tekniikoista käytettävät nimitykset ja tein uudet haut aineistoon näiden nimitysten perusteella. Otin lähempään tarkasteluun ne tekniikoiden nimitykset, jotka toistuivat keskusteluissa usein. Keskeisimpiä tutkimustuloksia olivat substantiivien ja verbien ylivoimainen edustus aineiston sanoissa. Tyypilliset eri lajien harrastajille yhteiset sanat olivat kotoperäisiä substantiiveja ja verbejä, jotka olivat joko saaneet kamppailulajikontekstissa erillisen merkityksen, tai lainasanoja, jotka olivat useimmiten sitaattilainoja englannista tai japanista. Tutkimustuloksista on pääteltävissä, että nyrkkeilyn, painin ja japanilaisten lajien pitkä historia Suomessa on vaikuttanut kamppailulajien harrastajien käyttämään sanastoon voimakkaasti. Myöhemmin Suomeen tulleita lajeja on todennäköisesti opetettu usein englanniksi, mikä taas tekee englannista merkittävän lainanantajakielen monilla kamppailu-urheilun osa-alueilla.
Keywords: kamppailulajit, keskustelupalstat, lainasanat, sananmuodostus