Mitä temperamentti kertoo meistä? : Katsaus varhaiskasvatusikäisten lasten temperamenttipiirteisiin, haasteisiin ja pedagogiseen tukeen lapsen hyvinvoinnin edistämiseksi - Ellmén, Satu (My University, 2026)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan varhaiskasvatusikäisen lapsen temperamenttia sekä sen ilmenemistä ja merkitystä varhaiskasvatuksen arjessa. Tavoitteena on kuvata tutkimuskirjallisuuden perusteella varhaiskasvatusikäisen lapsen temperamenttia, siihen liittyviä arjen haasteita sekä pedagogisia keinoja temperamenttierojen huomioimiseen. Lisäksi tarkastellaan temperamentin keskeisiä teoreettisia näkökulmia varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, ja aineisto koostui pääosin vertaisarvioiduista artikkeleista. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla, ja analyysin perusteella muodostui kolme teemaa: temperamentin kuvaaminen, siihen liittyvät haasteet sekä pedagogiset keinot. Tulosten mukaan temperamentti on synnynnäinen ja suhteellisen pysyvä piirre, joka vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen, vuorovaikutukseen ja itsesäätelyyn arjen tilanteissa. Keskeisiä piirteitä olivat reaktiivisuus, aktiivisuustaso, ujous ja itsesäätely. Tulokset osoittavat, että temperamenttiin liittyvät haasteet eivät synny pelkästään lapsen ominaisuuksista, vaan keskeistä on temperamentin ja ympäristön välinen yhteensopivuus. Tutkimuskirjallisuus korostaa pedagogisen sensitiivisyyden merkitystä temperamenttierojen tunnistamisessa ja lasten yksilöllisessä tukemisessa. Johtopäätösten mukaan temperamentin huomioimista tulisi vahvistaa varhaiskasvatuksen pedagogisessa suunnittelussa, arjen käytännöissä ja henkilöstön osaamisen kehittämisessä. Sensitiivinen vuorovaikutus, oppimisympäristön muokkaaminen ja emotionaalisten taitojen tukeminen edistävät lapsen hyvinvointia ja osallisuutta. Kirjallisuuskatsauksen rajoituksena on aineiston valinnan subjektiivisuus ja mahdollisesti myös se, että jatkossa tarvitaan empiiristä tutkimusta varhaiskasvatuksen arjen kokemuksista.
Keywords: Temperamentti; varhaiskasvatus; vuorovaikutus; pedagoginen sensitiivisyys