Sosiaalinen vastuu yhteiskuntavastuuraportoinnissa : Diskurssianalyysi sosiaalisen vastuun roolista suomalaisten teleyritysten vastuullisuusraportoinnissa - Selin, Roosa (My University, 2023)
Vastuullisuusasiat ovat kasvaneet liike-elämässä laajasti ja nopealla tahdilla viimeisten vuosikymmenten aikana. Ihmiset ja yritykset kiinnittävät vastuullisuudessa huomattavasti enemmän huomiota sosiaaliseen vastuuseen aiempaan verrattuna. Sosiaalinen vastuu mielletäänkin nykyään tärkeäksi osaksi sekä yritys- että yhteiskuntavastuutakin. Aihe koskettaa niin yrityksen työntekijöitä, tuotteita ja palveluita kuin myös yrityksen sidosryhmiä sekä ylipäätään koko yhteiskuntaa. Tästä syystä myös vastuullisuusraportointi on kehittynyt ja sosiaalinen vastuu sen osana. Tutkielma keskittyy tutkimaan, millaisia sosiaaliseen vastuuseen liitettäviä merkityksiä ja diskursseja suomalaisten tietoliikenneyritysten vastuullisuusraporteista rakentuu vuosilta 2018–2022. Kohdeyrityksinä toimivat Elisa Oyj, Telia Finland Oyj sekä DNA Oyj, sillä ne ovat kolme Suomen suurinta työllistäjää omalta alaltaan. Tutkimusmenetelmänä toimi kriittinen diskurssianalyysi, jossa ensin aineisto käytiin systemaattisesti läpi, jotta löydettiin erilaisia sosiaalisen vastuun diskursseja. Näitä diskursseja tulkittiin ja verrattiin keskenään erilaisten näkökulmien kautta. Tutkielman teoriaosuus tarkastelee yleisesti yritysten yhteiskuntavastuun käsitteitä, murrosta ja merkitystä sekä lisäksi sosiaalisen vastuun roolia. Lisäksi teoria käy läpi sekä vastuullisuusraportointia että sosiaalisen vastuun raportointia. Sosiaalisen vastuun diskursseja muodostui aineistosta yhteensä viisi: ihmisoikeus ja kunnioittaminen, terveys ja hyvinvointi, vastuullisuuskoulutus, vastuullinen johtaminen sekä sidosryhmien vastuullisuus. Tutkimus osoitti, että etenkin yhdenvertaisuus, monimuotoisuus ja tasa-arvo puhuttelevat yrityksiä nykypäivänä tietosuojan ja tietoturvan lisäksi. Tärkeitä merkityksiä korostui myös muun muassa terveydestä ja hyvinvoinnista sekä johtajuudesta. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että yritykset ovat omaksuneet sosiaalisen vastuun tärkeyden ja tuovat itselleen merkityksellisiä asioita avoimesti vastuullisuusraportoinneissaan esiin.
Keywords: yritysten yhteiskuntavastuu, yhteiskuntavastuuraportointi, vastuullisuusraportointi, sosiaalinen vastuu, kriittinen diskurssianalyysi