PALVELINARKKITEHTUURIN LAATUMALLI JA SEN SOVELTAMINEN PILVIPALVELUISSA - Halkivaha, Santeri (My University, 2022)
Tässä diplomityössä perehdytään ohjelmistoarkkitehtuurin laatumalleihin sekä laatuattribuutteihin ja löydetään modernin palvelinarkkitehtuurin olennaiset laatuattribuutit sekä kehitetään palvelinarkkitehtuurin laatumalli. Työssä pohditaan konesalien ja pilvipalveluiden välistä suhdetta ja niiden hyviä ja huonoja puolia, tutkitaan pilvipalveluita yleisellä tasolla ja perehdytään niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin sekä pohditaan palvelinarkkitehtuurimalleja. Työssä tutkitaan pilvipalveluita ja niiden tarjoamia ominaisuuksia peilaten niitä palvelinarkkitehtuurin laatuattribuutteja ja laatumallia vasten. Tutkimusmenetelmänä työssä käytetään kirjallisuuskatsausta. Työn tuloksena kehitettiin palvelinarkkitehtuurin laatumalli, joka sisältää seuraavat olennaiset laatuattribuuttikategoriat: tietoturva, saatavuus, vikasietoisuus, skaalautuvuus ja ylläpidettävyys. Laatumallin mukaisen suunnittelun tukea tutkitaan kolmen suuren pilvipalvelutarjoajan (Microsoft Azure, Amazon AWS ja Google Cloud) kautta tullen siihen tulokseen, että suuret pilvipalvelut tukevat hyvin laatumallin mukaista suunnittelua. Jatkotoimenpiteinä suositellaan palvelinarkkitehtuurin laatumallin validointia käytännössä ja syvällisempää tutkimusta aiheesta kuin myös pilvipalveluiden tarpeellisen kehityssuunnan tutkimista, jotta palvelinarkkitehtuurin laatuattribuuttien kaltaista rakennetta pystyttäisiin tukemaan entistä paremmin.

This thesis examines the quality models and quality attributes of software architecture and finds the essential quality attributes of modern server architecture and develops the quality model of erver architecture. Thesis examines the relationship between traditional data centers and cloud computing services and their pros and cons, examines cloud computing in general and gets acquainted with the opportunities and challenges they offer, and examines server architecture models. The thesis examines cloud computing services and the features they offer, mirroring them against the quality attributes and quality model of the server architecture. The research method used in the thesis is a literature review. As a result of the thesis, server architecture quality model was developed, which includes the following essential quality attribute categories: data security, availability, fault tolerance, scalability and maintainability. Quality model design support is being explored through three major cloud computing service providers (Microsoft Azure, Amazon AWS and Google Cloud), with the conclusion that large cloud computing services support quality model design well. As a follow-up, it is proposed that the server architecture quality model would be validated in practice and that more in-depth research would be carried out on the subject, as well as the necessary development of cloud computing services to better support a structure such as server architecture quality attributes.
Keywords: pilvipalvelut, palvelimet, palvelinarkkitehtuuri, ohjelmistoarkkitehtuuri, laatumalli, laatuattribuutit