Sjukdom som uppsägningsgrund för en långtidssjukskriven arbetstagare - Norrvik, Jennifer (My University, 2018)
I denna avhandling har jag behandlat arbetsgivarens möjlighet att säga upp en arbetstagare på grund av att arbetstagaren har varit sjukskriven under en lång tid. En central frågeställning har varit när sjukdom kan utgöra uppsägningsgrund. I enlighet med arbetsavtalslagens (26.1.2001/55) 7 kap. 2 § får arbetsgivaren säga upp ett anställningsförhållande av orsaker som har samband med arbetstagarens person endast om det föreligger vägande sakskäl för uppsägningen. I första punkten i arbetsavtalslagens 7 kap. 2 § 2 mom. stadgas i vilka situationer arbetstagarens sjukdom kan utgöra ett sådant vägande sakskäl. I enlighet med lagbestämmelsen kan arbetsgivaren säga upp arbetstagaren på grund av sjukdom, funktionshinder eller olycksfall endast om arbetstagarens arbetsförmåga på grund därav har minskat väsentligt och för så lång tid, att det inte rimligen kan förutsättas att arbetsgivaren fortsätter avtalsförhållandet. Arbetsavtalslagen möjliggör således uppsägning på grund av arbetstagarens sjukdom om väsentlighets- och varaktighetskriterierna uppfylls, och det inte längre kan anses skäligt att arbetsgivaren ska fortsätta arbetsförhållandet. I avhandlingen undersöks ingående i vilka situationer uppsägningsgrund föreligger, d.v.s. när anses arbetsförmågan ha blivit nedsatt tillräckligt väsentligt och varaktigt så att arbetsgivaren inte kan förutsättas att fortsätta avtalsförhållandet. Vidare undersöks arbetsgivarens skyldigheter före uppsägningsbeslutet och under uppsägningsförfarandet, samt eventuella påföljder som kan bli aktuella för arbetsgivaren om uppsägningen visar sig vara lagstridig.