Jaettu johtajuus vanhustenhoitotyössä : Haastattelututkimus hoitotyöntekijöiden näkemyksistä ja kokemuksista sosiaali- ja terveydenhuollon alalla - Sonkkila, Tia-Maria (My University, 2024)
Jaettu johtajuus on kollektiiviseen sekä yhteisölliseen johtajuuteen liitettävä johtajuuden ilmentymä. Kyseessä ei ole yksittäinen johtamismalli, vaan kokonaisuus erilaisia johtamiseen, johtajuuteen sekä johdon rooliin kiteytyviä tehtäviä ja tapoja toimia. Nämä vaihtelevat voimakkaasti riippuen organisaation, tehtävien, tiimien sekä yksilöiden luonteesta. Tyypillisesti aihetta on tutkittu tietoperusteisemmissa organisaatioissa, joissa työtehtävät ovat varsin kompleksisia. Hoitoalalla aihetta on tutkittu 2000-luvun alusta alkaen, voimistuen erityisesti 2010-luvun jälkeen. Tämä tutkimus käsittelee jaettua johtajuutta hoitoalalla, erityisesti vanhustenhoidon piirissä. Tarkoituksena on osoittaa, mitkä asiat toimivat keskeisinä säätelijöinä jaetun johtajuuden toteutumiselle ja miten jaettu johtajuus lopulta näyttäytyy hoitoalan eri ympäristöissä. Tässä työssä empiirinen osio pohjautuu kahdeksan eri hoitajan puolistrukturoituun haastatteluun, jonka avulla hahmottelen, mitkä ovat hoitoalalla keskeisimpiä jaettua johtajuutta sääteleviä tekijöitä ja millaisia ovat sen keskeiset piirteet käytännössä. Haastateltavat ovat valikoituneet eri koulutustaustojen, ammattien sekä organisaatioiden joukosta, jolloin tutkimus antaa monipuolisen läpileikkauksen hoitoalan näkemyksistä ja kokemuksista. Tutkimusta tukee teoreettinen pohjustus jaetun johtajuuden tematiikkaan, jossa myös sivuan lyhyesti, mitä jaetun johtajuuden aiheesta on tutkittu aiemmin hoitoalaa ajatellen. Analyysimetodina toimii teema- analyysi, jonka keskeiset havainnot käsitellään sekä tuloksissa että johtopäätöksissä. Tutkimus nostaa esiin keskeisiä tilanteita, joissa jaettua johtajuutta ilmenee sekä kertoo tarkemmin, millä tekijöillä on sitä sääteleviä vaikutuksia. Tämän tutkimuksen avulla useat eri terveydenhuollon organisaatiot ja ammattilaiset saavat laajempaa kuvaa siitä, miten jaetusta johtajuudesta voitaisiin hyötyä yhä enemmän ja mitä ajatuksia tämän johtamisnäkökulman käytänteet hoitajissa herättää. Tämä tutkimus osoittaa, miten jaetulla johtajuudella pystytään laajentamaan hoitajien käsityksiä ja kokemuksia johtajuudesta. Vastuunkannolla, yhteistyöllä, päätöksenteolla sekä vuorovaikutuksella kaikilla on siinä merkittävä rooli, joka kuuluu organisaatiossa jokaiselle. Hoitoala on tunnetusti hyvin säännelty ja hierarkkinen, mutta sisältää paljon mahdollisuuksia jaetun johtajuuden laajentumiselle. Työ on jatkuvien muutosten ja tietointensiivisten tehtävien kanssa työskentelyä, jotka edellyttävät osaamisen jakamista sekä nopeita päätöksiä. Jaettu johtajuus tukee vuorovaikutuksesta syntyvää yhteistyötä, jonka avulla jokainen pääsee hyödyntämään omaa asiantuntijuuttaan sekä vaikuttamaan oman työyhteisönsä työtehokkuuteen.
Keywords: jaettu johtajuus, hoitoala, johtajuus, sosiaali- ja terveydenhuolto