Kuluttajakäyttäytyminen ja ympäristöystävällisyys : Miten kuluttajia voidaan ohjata kuluttamaan ympäristöystävällisemmin? - Sironen, Telma (My University, 2024)
Nykyajan ihmiset kuluttavat liikaa, kun huomioidaan maapallon kantokyky. Kuluttamiseen johtaa monia eri syitä, joita voidaan mallintaa taloustieteen avulla, erityisesti käyttäytymistaloustieteen tarjoamien mallien avulla. Kuluttamisen vähentämiseen tai ohjaamiseen pyrkiessä on tunnettava syyt, jotka johtavat kulutukseen. Kuluttamista voidaan kontrolloida erilaisin tavoin, jotka vaikuttavat niin markkinoiden rakenteeseen kuin kuluttajien omiin preferensseihinkin. Sääntelypolitiikka ja sen alle määriteltävät tuuppaukset ovat hyviä keinoja ohjaamista varten, mutta niitä käyttäessä tulee ottaa huomioon reiluus ja oikeudenmukaisuus, jotta saadaan aikaiseksi tehokasta ja kestävää politiikkaa.
Keywords: käyttäytymistaloustiede, sääntelypolitiikka, tuuppaukset, eettisyys