Suomen kansallispuistojen maantieteellinen saavutettavuus linja-autolla - Kallio, Elmeri (My University, 2026)
Tutkimus käsittelee Suomen kansallispuistojen maantieteellistä saavutettavuutta linja-autolla. Aihe on tärkeä, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta omistaa omaa autoa, ja linja-autoliikenne on henkilöautoja kestävämpi matkustustapa. Aiheesta ei ole aiempaa tutkimusta Suomessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, eroavatko lähimpien linja-autopysäkkien etäisyydet kansallispuistojen välillä. Tutkimuksessa selvitän myös, eroaako linja-autopysäkkiverkoston laajuus kansallispuistojen välillä, ja onko kansallispuistojen ympärillä yhteisiä pysäkkejä, joiden avulla voisi saavuttaa kaksi kansallispuistoa yhteiseltä pysäkiltä. Lopuksi tutkin vierailijamäärien, kansallispuistojen koon, lähimpien linja-autopysäkkien ja linja-autopysäkkiverkoston välistä korrelaatiota. Tutkimuksessa käytän kolmea erilaista paikkatietomenetelmää sekä yhtä tilastollista menetelmää. Tutkimuksessa käytettäviä paikkatietomenetelmiä ovat puskurointi- ja päällekkäisanalyysit sekä etäisyyden laskeminen lähimmille linja-autopysäkeille. Tutkin Spearmanin järjestyskorrelaatiotestillä muuttujien välistä korrelaatiota. Käytän tutkimuksessa Väyläviraston tuottamaa joukkoliikennepysäkkiaineistoa, Suomen ympäristökeskuksen jakamaa luonnonsuojelualueaineistoa, Metsähallituksen tuottamia käyntimäärätietoja sekä aiemmissa tutkimuksissa käytettyjä ja luotuja kansallispuistoluokituksia. Kansallispuistojen välillä on eroa niin saavutettavuudessa lähimmälle linja-autopysäkille kuin linja-autopysäkkiverkoston laajuudessa. Kansallispuistoista 29 on hyvin saavutettavia, kahdeksan on kohtalaisesti saavutettavia ja neljä on heikosti saavutettavia. Matkailukeskusten lähellä sijaitsevat kansallispuistot ovat pääosin hyvin saavutettavia. Suurten kaupunkien lähellä sijaitsevat kansallispuistot ovat hyvin saavutettavia. Maaseutukansallispuistoissa etäisyydet lähimmille linja-autopysäkeille vaihtelevat nollasta metristä noin 15 kilometriin. Taajaman ja tiheän asutuksen kansallispuistot ovat pääosin hyvin tai kohtalaisesti saavutettavia Lähimmät kansallispuistoparien yhteiset pysäkit löytyvät 1–5 kilometrin päässä kansallispuistoista. Pysäkkien määrä korreloi positiivisesti käyntimäärien kanssa kolmessa ensimmäisessä pysäkkimääräluokassa tilastollisesti merkitsevästi. Etäisyys lähimmälle linja-autopysäkille korreloi negatiivisesti käyntimäärien ja kaikkien neljän pysäkkimääräluokan kanssa tilastollisesti merkitsevästi. Pinta-ala ei korreloi minkään muuttujan kanssa tilastollisesti merkitsevästi. Jatkotutkimuksissa olisi hyvä tutkia linja-autoliikenteen saavutettavuutta kansallispuistoihin esimerkiksi ajan tai hinnan näkökulmasta, ja selvittää kansallispuistoihin kulkevan joukkoliikenteen kysyntää. Jatkotutkimuksissa olisi hyvä hyödyntää ajantasaisia liikennöintitietoja. Kansallispuistojen saavutettavuutta voisi myös tutkia julkisen liikenteen reittioppaiden avulla.
Keywords: kansallispuistot; saavutettavuus; linja-autopysäkki; linja-autoliikenne; paikkatietotutkimus