Radikaalit ristipistot -yhteisön ajatuksia käsityöaktivismista ja sen merkityksistä : Yhteisöllisiä pistoja paremman maailman puolesta - Leppänen, Iida (My University, 2026)
Käsityöaktivismi on muutosta tavoittelevaa kansalaisaktivismia, jota harjoitetaan käsityön keinoin. Käsityöaktivismi on sosiologi ja käsityöharrastaja Betsy Greerin käyttöön ottama termi, jonka keskiössä on käsillä tekemisen lisäksi yhteiskunnan epäoikeuksiin puuttuminen. Käsityöaktivismia harjoitetaan usein yhteisöissä, joissa kokoonnutaan yhteisen tekemisen ääreen vaihtamaan ajatuksia, tietoja ja taitoja. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää käsityöllisen mielenosoituksen toimintatapoja, tavoitteita ja merkityksiä Radikaalit ristipistot -yhteisön näkökulmasta. Radikaalit ristipistot on osa kansainvälistä käsityöaktivismiliikettä, ja yhteisöt toimivat Suomessa monella eri paikkakunnalla. Yhteisöjen toimintakulttuuri on samankaltaista, vaikka ne toimivat itsenäisesti omasta toiminnastaan päättäen. Tutkimus toteutettiin laadullisena fenomenologisena tutkimuksena, jonka aineisto (n=39) kerättiin avoimiin kysymyksiin perustuvalla Webropol-kyselyllä. Kyselyaineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla, jossa etsittiin teemoja ja samankaltaisuuksia vastaajien kertomien käsityöaktivismin toimintatapojen, tavoitteiden ja merkitysten saralla. Tutkimuksessa esiin nousi käsityöaktivismin monia toimintatapoja, tavoitteita ja merkityksiä. Keskeistä Radikaalit ristipistot -yhteisön jäsenille oli yhteiskunnallinen vaikuttaminen, ajatusten levittäminen ja jakaminen, yhteisöllisyys, omaan hyvinvointiin vaikuttaminen, merkityksellisten asioiden käsittely, käsin tekeminen, itseilmaisu ja luovuus. Käsityöaktivismia tehtiin yhdessä ja yksin, ja niiden parissa koettiin monia positiivisia tunteita, vaikka töihin saatettiin purkaa hankaliakin asioita. Hidas ja perinteinen ristipistotekniikka toi töiden sanomiin merkityksellisyyttä. Merkitykselliseksi koettiin myös samanhenkisten ihmisten kohtaaminen sekä tiedon, taidon ja ajatusten jakaminen. Aiemmat tutkimukset tukivat löydettyjä havaintoja käsityöaktivismin monipuolisuudesta. Käsityöaktivismin keskiössä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen, mutta tutkimustuloksissa esiin nousi yhtä tärkeänä omaan hyvinvointiin positiivisesti vaikuttava mielekäs tekeminen ja omien arvojen mukaan toimiminen. Käsityöaktivismi tarjoaa mahdollisuuden purkaa niin henkilökohtaisia kuin yhteiskunnallisiakin asioita käsillä tekemiseen ja luomiseen.
Keywords: käsityöaktivismi; käsityöyhteisö; Radikaalit ristipistot; ristipisto