Mynä-Mynä-Maa paikallisena yhteisötaideteoksena - Saukkonen, Veera (My University, 2023)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani Koneen Säätiön Saaren kartanon ja Mynämäen kunnan yhteistyössä toteuttamaa yhteisötaideteosta Mynä-Mynä-Maata. Projekti valmistui yleisölle nähtäväksi toukokuussa 2022 Mynämäen entisen palvelukeskuksen Lizeliuskodin tiloihin. Projektia työstettiin puolentoista vuoden ajan ja siihen osallistui yhteensä yli 250 henkilöä. Projektin ohjaavina yhteisötaiteilijoina toimivat taiteilijat Pia Bartsch ja Meri-Maija Näykki. Seurasin yhteisötaideprojektin kulkua joulukuusta 2021 joulukuuhun 2022 vierailemalla useaan kertaan projektin tiloissa paikan päällä sekä tuottamalla tutkimusaineistoa projektista. Tarkastelen Mynä-Mynä-Maan avulla yhteisötaiteen asemaa ja erityisyyttä taiteen kentällä. Pohdin lisäksi tekijyyden kokemuksen muodostumista, yhteisötaiteellisen tekemisen periaatteita sekä yhteisötaiteen paikallista merkitystä. Käsittelen näitä kysymyksiä Mynä- Mynä-Maasta tekemieni havaintojen pohjalta. Tuottamani aineisto koostuu projektin tekijöiden ja ohjaavien yhteisötaiteilijoiden haastatteluista, toteuttamani kyselyn tuloksista sekä omista päiväkirjamerkinnöistäni. Tutkimus osoittaa, että Mynä-Mynä-Maa on toteuttanut yhteisötaiteellisen tekemisen saavutettavuuden periaatteita. Projekti mahdollisti tekijöilleen erilaisia tekijyyden kokemuksia. Joillekuille tekijöistä projekti näyttäytyi yhdessä tekemisenä suuressa ryhmässä. Projekti sisälsi suuremman yhteisön lisäksi kuitenkin pienempiä ryhmiä ja yksittäisiä tekijöitä, joiden taiteellinen tekeminen painottui pääosin heidän omien teostensa työstämiseen. Kutsun tätä projektissa tapahtuvaa toimintaa yksin yhdessä tehdyksi taiteeksi. Mynä-Mynä- Maan paikallinen merkitys ilmenee teosten aiheissa ja sen merkityksissä tekijöille sekä paikalliselle yleisölle.
Keywords: yhteisötaide, purkutaide, paikkasidonnainen taide, tilataide, Mynä-Mynä-Maa