”Varjosta valoon ja voimaksi” – kohti suomalaista verkkoshamanismia : Tapaustutkimus shamanistisen yrityksen ulottuvuuksista sosiaalisessa mediassa - Nilsson, Mia (My University, 2026)
Kandidaatintutkielmani on tapaustutkimus Parantajapirtti-nimisestä shamanistisesta yrityksestä, joka toimii sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa tietoa internetissä toimivasta suomalaisesta nykyshamanismista tämän esimerkin avulla. Tutkimus kutsuu internetissä toimivaa shamanismia verkkoshamanismiksi. Tutkimuskysymys on: Millaista verkkoshamanismia Parantajapirtti harjoittaa? Tutkimus on aineistolähtöinen laadullinen tutkimus, joka noudattaa fenomenologis-hermeneuttista perinnettä. Tutkimuksen aineisto koostuu yhdeksästä Instagram-julkaisusta, parihaastattelusta ja kenttäpäiväkirjasta, jossa korostuu kokemuksellinen kenttätyö. Parantajapirtin on perustanut vuonna 2025 shamaani ja noita -pariskunta. Parantajapirtti eroaa muista shamanistista toimijoista siten, että toimii pariskuntana. Lisäksi Parantajapirtti rakentaa brändiään erikoistumalla varjotyöhön. Heidän shamanistisessa toiminnassaan on animistisesti aineellisia ja aineettomia kanssatoimijoita, joista tärkein on rumpu. Varjotyökurssista on tulossa brändin olennaisin palvelu. Varjotyöllä Parantajapirtti tarkoittaa kipeiden ja hävettyjenkin piirteiden tiedostamista ja hyväksymistä itsessään, minkä jälkeen asiakas voimaantuu. Parantajapirttiläiset tekevät varjotyötä myös itse. Parantajapirttiläiset toimivat pääosin online-ympäristössä. He tarjoavat shamanistisia lähi- ja etähoitoja sekä näiden välimuotoja. Pariskunta suosii etähoitoja, sillä he kokevat, että tällöin sekä hoitaja että hoidettava ovat eniten turvassa ja vapaita – toinen hoitamaan ja toinen ottamaan vastaan. Tutkimuksen johtopäätöksiä ovat: Parantajapirtin verkkoshamanismiin kuuluu monia perinteisiä shamanismin elementtejä, mutta se erottuu muista tietoisena brändäyksenä, jonka piirteitä ovat pariskuntana toimiminen, varjotyö ja rento, humoristinen ote sisällöntuotantoon. Verkkoshamanismi toimii sekä lähi- että etäpalveluna. Sosiaalisen median kaupallistunut kieli on väline, jolla ensisijaisesti levitetään shamanistista tietoa mutta jolla voi mahdollistaa toimeentulon.
Keywords: shamanismi, brändäys, sosiaalinen media.