“Tuhoutukoot naiset maailmani mukana” – Incel paineen varaventtiilinä, ideologiana ja yhteiskunnallisena ilmiönä - Sippel, Kirsti (My University, 2020)
Tämä tutkielma käsittelee internetin manosfäärissä toimivaa naisvihamielistä Incel-verkostoa sekä sen ideologiaa ja keskustelukulttuuria. Sanoista involuntarily celibate muodostuva Incel on viime vuosien aikana internetissä muodostunut verkosto, jonka äärimmäinen ideologia näyttäytyy keskustelualustan diskursseissa sekä yksittäisissä liikkeen indusoimissa väkivallanteoissa. Incel-verkostosta muodostetaan kuva vihaverkostojen kentällä ja sen ominaispiirteitä tarkastellaan Robert K. Mertonin kulttuurisen paineen kokemista selittävän teoretisoinnin avulla. Lisäksi verkostoa ja sen ideologiaa tarkastellaan hegemonisen maskuliinisuuden ihanteiden, kuten psyykkisten ja ulkoisten ominaisuuksien ja niiden saavuttamattomuuden kokemuksen kautta. Hegemoninen maskuliinisuus on kulttuurisen valta-asemansa myötä merkittävä tarkastelukulma maskuliinisuuksien hierarkiaan nojaavaan ideologiaan. Menetelmänä käytetään tulkitsevaa diskurssianalyysia, joka tarjoaa tavan tarkastella sosiaalisesti konstruoituneita ilmiöitä. Tutkimus käyttää aineistonaan Incel-verkoston keskustelualustaa sekä hyödyntää verkostoon liittyvää uutisointia. Analyysi keskittyy Incel-verkoston syntyyn, ajatusmaailmaan ja väkivallantekoihin pohtien niiden merkityksiä sosiologisesta, yhteiskunnallisesta ja turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta. Tutkielman perusteella Incelin käyttämä termistö osoittaa laajasti liikkeen ideologian sisältämän naisvihan, rodullistamisen ja etnisen hierarkiakäsityksen. Palstan aihealueet ja diskurssit osoittavat vastentahtoisen selibaatin olevan merkittävä tekijä liikkeeseen samastumisen ja siten Incel-identiteetin muodostuksen kannalta. Hegemonisen maskuliinisuuden tavoittelu redusoituu verkostossa maskuliinisuuden toksisiin ilmiasuihin kuten aggression osoittamiseen, voiman ja vallan ihannointiin sekä heikkouden halveksumiseen. Yhteiskunnan normien syrjäyttäminen omalla ajatusmaailmalla toimii mekanismina sietää kulttuuristen normien saavuttamattomuudesta aiheutuvaa painetta. Analyysin tulokset kuvastavat uudenlaisten misogynististen vihaverkostojen mahdollisia syntymekanismeja ja niihin johtavia tekijöitä. Maskuliinisuusihanteiden kapeus sekä kyvyttömyys käsitellä vastentahtoisesta selibaatista kumpuavia negatiivisia tunteita kumuloituvat verkostoa ylläpitäväksi vihaksi ja syrjäytymiseksi. Tällainen ajattelun radikalisoituminen luo monenlaisia haasteita yhteiskunnalle.
Keywords: vihaverkostot, misogynia, paineteoria, toksinen maskuliinisuus, hegemoninen maskuliinisuus, syrjäytyminen